В прокуратурата има много свестни хора, но когато начело на йерархичната структура стои фигура като Гешев, всички носят част от позора, заяви пред Дарик Нели Куцкова - юрист, бивш председател Съюза на съдиите в България, бивш член на ВСС.

Костадинов погасил за година кредити, надвишаващи доходите му като депутат

Болезнената тема за главния прокурор - това не е лично отношение към Иван Гешев, но той дава достатъчно основания, за да настрои хората срещу себе си, продължи бившият член на ВВС. 

Ако един човек не си върши работата или я върши по такъв начин, че да опозорява цялата система, той трябва да може да бъде освободен, допълни тя. Според нея идеята за подобно законодателство, което дава възможност за контрол над главния прокурор, възниква, когато хора като Иван Гешев и Никола Филчев застават начело на йерархичната структура.

“Гешев е радост”. Защо главният прокурор взе награда в чест на непримиримия към мафията Фалконе

Нуждата да се търси отговорност от главния прокурор възниква именно заради личностите, които са заемали и заемат тази длъжност, а не заради самата структура, смята Куцкова.

Според юриста рано или късно трябва да се приеме възможност за разследване на главния прокурор. Тя припомни, че предстои подобна промяна да бъде гласувана на второ четене в бъдещия парламент и изказа предположение, че най-вероятно законът ще бъде успорен в Конституционния съд. 

Атанас Радев за darik.bg: БСП може да е „златният пръст“, който да реши бъдещата коалиция

Според Куцкова няма генерална рецепта за идеално работещ Висш съдебен съвет. По-важно е хората, които се избират, да бъдат независими. 

Трябва да има политическа воля, за да се направят промените, но зад тях трябва да седят експерти. Ставали сме свидетели през годините как експертната работа се проваля между първо и второ четене в зала, обясни Куцкова. Честа практика е съдиите от Върховния съд да бъдат използвани за алиби при придвижването на такива законопроекти, но впоследствие да бъдат приети неприемливи промени, допълни тя.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

За референдумите бившият член на ВВС изказа положително мнение и ги определи като нещо много демократично и прогресивно. Въпросът за тях обаче е не просто да бъдат възпроизвеждани, а и да има смислена дискусия, допълни тя. Според Куцкова отсъствието на експертна дискусия на разбираем език свежда кампаниите до просто прокламиране на лозунги.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм