В началото на седмицата лидерката на БСП Корнелия Нинова публикува видео във Фейсбук профила си, призовавайки българското общество да се бори с "джендър идеологията". Причината: в учебник за шести клас се споменава, че е възможно хората да имат различна от стандартната сексуална ориентация.  Този клип е част от предизборната кампания на БСП и в него партията отчита успехите си в областта - спирането на ИК и на промените в ЗЗДН. Темата за "джендър идеологията" се лансира активно от консервативни движения като сдружение РОД, наложена е на най-високо политическо ниво в страни като Полша и Унгария, но е обичайна и за проруската риторика. 

Пропутински сайтове обвиниха “Просвета“ в “хомосексуална пропаганда“

Социологът Алексей Пампоров и Светлана Михайлова, бивш учител по история и гражданско образование, коментираха темата в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Какво е "джендър идеология"?

"Това е измислено понятие в консервативни евангелски религиозни кръгове, които имат ретроградно отношение по отношение на човешките права. Това са кръгове, които се борят срещу правото на жените да правят аборт, правото хомосексуалните хора да се движат свободно. На тези неща се даде израз и в Блъгария, защото прокуратурата не действа. Преводът на Истанбулската конвенция беше ужасен. До този момент "джендър" се превеждаше като нещо основано на пола, нещо което обществото и културата надграждат. Различните култури имат различни проявления на пола", обясни Пампоров.

Активисти пред Дарик: Дано има обществено събуждане и реакция от родителите

Как това влезе в темата за училище и какво се преподава?

"Нещо друго се случва и то е огромните страхове и неяснота, които стоят над "джендър идеологията". Практически това е една от причините понятието толкова широко да се лее и всеки да има някаква интерпретация, а то има толкова много аспекти. В крайна сметка то влиза и на полето на образованието. Съдържанието, което аз чух, не ме втрещява като такова, но начинът, по който е поднесена информацията, навява един страх. Ако хванем термина "джеднър идеология" в историята, в учебната програма присъствието на изявени жени е много малко. От тази гледна точка, ако си играем с тези думи, изучаването на жените в учебната програма е крайно недостатъчно. Преди две седмици се състоя голяма конференция, организирана от КНСБ, която бе посветена на равнопоставеността на половете - там дискутираха теми за равно заплащане на мъже и жени и така нататък. Това джендър идеолоия ли е?", попита Михайлова.

Политолог по Дарик: Болни партии винаги водят до проблемна демокрация

"Хората започнаха да използват думата "джендър" вместо "хомосексуалист". Това се превърна в един обиден етикет. Това е тотално невежество. Дори на самолетните билети пише "джендър". Защо? Защото в английския език старата дума за пол е sex, обаче заради порно индустрията думата "секс" започна да ознавача полов акт и думата джендър започва да замества думата секс", поясни Пампоров. 

Каква е разликата между “джендър” и “пол”

"С този модел на говорене и поведение практически цяла група от хора с техните преживявания, които прекарват цял ден в училище, могат да бъдат игнорирани и това да нанесе поражения за тях", добави Михайлова.

Емил Костадинов влиза в антиджендър комитета на БСП

Какво правим с децата, които усещат, че са различни?

"Член на БСП попита Нинова "Защо се правите, че не ни забелязвате. Аз съм гей социалист. Защо аз и хората като мен нямаме право да бъдем социалисти?" Съществува един свят, за който ние не си даваме сметка. И нашите деца ще общуват с деца с две майки, например. Легалната възраст за начало на полов живот в България е 14 години. Така че в шести клас трябва да се говори с децата в училище на тази тема", заяви Пампоров.

Гарелов се оттегли от комитета за свикване на референдум против „джендърството“

"Най-добър вариант е възрастните да могат да говорят спокойно по тази тема, така че децата да намерят своето място. Тук са намесени темите за здравето, за професионалния им живот, за домашното насилие. Съсредоточаването в тези крайни и негативни насаждания на страхове са много обществено вредни", заключи Михайлова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм