Стартираща предизборна кампания и евентуалните резултати от нея коментираха политолозите Милен Любенов и Милен Желев в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

"Тази кампания ще бъде по-различна, защото има вече определена промяна в политическата ситуация в страната, защото в тази кампания се появиха нови субекти и обединения, които ще имат съществено влияние. По-важният въпрос е какво ще се случи след изборите. Това е една безпрецедентна политическа ситуация", заяви Любенов. 

Денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с изборния процес, е открита в МВР

"Спокойно можем да кажем, че и тази кампания можем да я пишем дъждовна. Всеки ще говори, че има нужда от редовен кабинет, но никой няма да пожелае да участва в безпринципни коалиции. След изборите хората ще изчакат да мине Великден, да направят едно море и наесен да броят пилците. "Продължаваме промяната" ще станат първа политическа сила според мен, и то с изненадващи резултати", прогнозира Желев.

"Няма с какво да ни изненадат политиците, защото през няколко месеца се провеждат парламентарни избори и ситуацията е такава, каквато беше на първите избори. Можем най-добре да видим това по темите, които са приоритетни за политическите партии. Едни и същи теми без резултат. Причината за това е, че продължават да стоят съществени разделителни линии. Болни партии винаги водят до проблемна демокрация", заяви Любенов.

Без видеонаблюдение по време на вота, камерите се включват за броенето

"Никой нормален млад човек не вижда добра перспектива да участва в някоя партия, без да бъде омаскарен", добави политологът Милен Желев.

"Партиите са граждански организации. В този смисъл тези дефицити трябва да ги търсим от една страна на ниво политически елит, но трябва да се вглеждаме и в нашата собствена политическа култура. Съществен въпрос е избирателната активност, която е много по-ниска от тази в Западна Европа. Партиите вместо да стимулират този процес с въвеждане на нови технологии за гласуване, те правят обратното", отбеляза Любенов.

"ЦИК се затруднява да организира заснемането на броенето на вота. Да се върнем към броенето на свещи тогава", пошегува се Желев.

Демерджиев: Има сигнали за подготовка за незаконни действия за манипулиране на изборните резултати

"Ако има желание за манипулации, те ще се случат. Най-вероятно и този път. Оказва се много сложно една елементарна базова технология да се ползва в 21-ви век", добави експертът.

"Основният проблем е, че много често се сменят изборните правила. Миналата година връщането на хартиената бюлетина беше част от тези практики. Вместо да подобряваме системата, преди всички избори се сменят правилата и това се прави от партии, които считат, че тази нова технология би им донесла някакви предимства. ЦИК са поставени в една неприятна ситуация, в която се променя изборното законодалество", отбеляза Любенов.

"Не смятам, че ще има някакъв невероятен скок в избирателната актовност с връщането на хартиената бюлетина. Това е крачка назад. Всеки иска нещо да се случи, но го е страх нещо да не стане", каза Желев. 

Стартира 5-та предизборна кампания за 2 години

"Вероятно ще бъдат опитани стари практики, които са изпитани в изборния процес. Имам предвид негативни практики, свързани с контролилан вот, купуване на гласове, което става по-лесно с хартиената бюлетина. Тук е важна, разбира се, ролята на МВР, на гражданските организации, на медиите. Секциите са ясни, те трябва да се наблюдават. Това обикновено става в малките секции", уточни Любенов.

"Популизмът е лайтмотив на всяка кампания в България. Референдумът на БСП за джендър идеологията ми се струва странен. Не знам какво имат предвид. Нормално е да има и такъв тип кампании, но с една снимка на полето не мисля, че ще хванат селския вот", коментира Желев снимка на коалицията "Продължаваме промяната" и "Демократична България", на която позират с фермер. 

14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати ще участват в изборите

"За участието на земеделците, ако има някаква новина, това е, че ГЕРБ вече не са притегателен център за по-малките десни партии. Защото "Обединените земеделци" през последните години подкрепяха ГЕРБ и сега изведнъж решиха да подкрепят новата коалиция. И двете земеделски формации са с много скромни възможности, но друг е търсеният ефект - че по-голям кръг от партии и организации остават на страната на това ново обединение", коментира Любенов. 

"Вчера Борисов извади призрака на магистралите. На партийно събрание във Враца той заяви, че с разходите за избори за последните години можело да се плати една магистрала до Видин. Преди това нямаше такива изборни цикли, но тази магистрала пак я нямаше", припомни Желев. 

На прага на предизборната кампания: Очакванията на политолозите за следващите 30 дни

"Въпреки че ГЕРБ се опитват да покажат строежите на инфраструктура като една от най-силните страни на управлението им, това може да се върне като бумеранг. Колко завършени маистрали имат - "Тракия" и "Струма", но не цялата. Популизмът се ползва, когато партиите нямат политически аргументи, с които да получат подкрепа от страна на избирателите", каза Желев. 

Партиите промениха знакови водачи на листи за изборите

"Напредварата за първото място е важна, защото първото място на изборите е много символно. Победата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще покаже, че част от обществото иска промяна. Ако ГЕРБ бърат първа политическа сила, това ще покаже, че партията устоява през последните две години след протестите. Символна е битката, защото ясно е, че който и да е победител, дали ще се състави правителство зависи от много други фактори. Въпреки че ако ГЕРБ бъдат първа политическа сила, това означава, че подкрепа от страна на ПП и ДБ аз изключвам, което прави още по-трудно сформирането на правителство. Предстоят ни турбулентни години, защото кризата е системна. Не е държавнически подход партиите да гледат собствените си интереси, но те продължават да го правят", заключи Любенов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм