14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати ще участват в парламентарните избори на 2 април. Партия „Правото“ е поискала да бъде заличена от списъците, а от ВМРО не са регистрирали нито една листа с кандидати в никой от изборните райони в страната. Независимите кандидати са Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч. За 240-те депутатски места на изборите ще се борят 5621 кандидати.

Преди началото на кампанията - какви са заявките на политическите сили за предстоящия вот?

Окончателно на предсрочните парламентарни избори ще участват 14 партии и 7 коалиции, както и двама независими кандидати. 7 български организиции и 1 международна са се регистрирали за участие в изборитите с наблюдатели, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Партиите промениха знакови водачи на листи за изборите

Предстои ЦИК да определи нов протокол за отчитането и записването на вота от машинното и хартиеното гласуване, след като административният  съд в София отмени предишното им решение за записване на двата вида вот в една графа.

Официално предизборната кампания започва в полунощ на 3-ти март. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм