Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще дават гласа си не в тъмна стая, а зад параван. Това каза пред bTV зам.-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева, която беше категорична, че данните от гласуването с машини и на хартия ще се записват поотделно в протоколите.

Демерджиев: Има сигнали за подготовка за незаконни действия за манипулиране на изборните резултати

„Преди това протоколът беше направен така, че трябваше да се запише общият брой бюлетини, но Административен съд – София град отмени това решение и затова в събота ние приехме нови изборни книжа. В протокола ще се записват отделно данните от машинното гласуване и това с хартиена бюлетина. Накрая ще се вписва общият сбор от двете“, обясни тя.

Матева препоръча на секционните избирателни комисии (СИК) да се запознаят предварително с изборните книжа, за да не се допускат грешки. Подчерта също така, че не е желателно да се бърза с преброяването на бюлетините и с попълването на протоколите. Самият протокол пък ще бъде качен на сайта на ЦИК след бренни дни, за да могат всички да се упражняват.

14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати ще участват в изборите

„Наблюдава се една такава тенденция – секционните избирателни комисии бързат да приключат работа в изборните помещения и да отидат в РИК, за да са по-напред в редицата на чакащите. Когато обаче има допусната грешка в попълването на протокола, в РИК започва едно търсене на къде е тази грешка. Трябва да се правят поправки. Ако обаче протоколът бъде внимателно попълнен и се преброят всички контроли, в РИК процесът ще бъде много по-бърз“, обясни още зам.-председателят на ЦИК.

На прага на предизборната кампания: Очакванията на политолозите за следващите 30 дни

Матева уточни също така, че този път машинният глас ще бъде записан и той ще се носи от хартиената разписка, докато преди това гласът се записваше в машината и се извличаше от техническото устройство. Сега СИК ще установява резултата не от дългия разпечатан протокол, а от разписките в кутията. „Софтуерът ще бъде модифициран, както и техническото обслужване на всички дейности по машинното гласуване. Те са възложени отново на „Сиела Норма“ и на „Смартматик“, обясни още тя. Матева обаче изрази надежда, че до следващите избори ще има малко повече време и държавата ще успее сама да организира техническото обслужване на машинното гласуване.

Партиите промениха знакови водачи на листи за изборите

Тя припомни също така, че на тези избори няма да има тъмна стаичка, а ще бъде поставен параван. Паравани ще има само за гласуващите с хартиена бюлетина, тъй като самите машини си имат защитни крила отстрани, които гарантират тайната на вода.

„В секциите с до 300 избирателя ще се гласува само с хартиени бюлетини, а в тези с над 300 избиратели ще се гласува както на хартия, така и с машина“, поясни още Матева.

Преди началото на кампанията - какви са заявките на политическите сили за предстоящия вот?

След пет поредни вота от ЦИК се взели решение да не правят целенасочена кампания за разясняване на машинното гласуване. Тази година акцентът обаче ще е върху видеонаблюдението – то няма да се провежда по време на самото гласуване, т.е. камерите ще бъдат включени единствено и само при преброяването на бюлетините след края на изборния ден. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм