След месец за пети път в рамките на две години в страната ни ще се проведат петите парламентарни избори. В надпреварата за обществено доверие ще се включат 21 партии и коалиции.  Заявките на политическите сили са за сформирането на редовен кабинет.

Въпреки намеренията, ситуацията изглежда почти патова, тъй като според проучванията на социолозите пет политически сили ще влязат  в следващия 49-и парламент, а още 2-3 имат потенциален шанс да прескочат 4-процентовата бариера. Ако прогнозите се сбъднат новото Народно събрание ще има пред себе си трудната задача да оправдае обществените очаквания и да излъчи правителство.

Преди началото на кампанията - какви са заявките на политическите сили за предстоящия вот?

Сред основните послания през следващите 30 дни, които повечето формации вече започнаха да изкарват на преден план, са войната в Украйна, Шенген, Еврозона и инфлацията.

Ден преди официалния старт на преизборната кампания политолизи коментираха пред Дарик очакванията си за следващите 30 дни, когато партиите ще се борят за одобрението на избирателите.

Според политолога Първан Симеонов възможностите за предстоящата предизборна кампания са две. Едната е статукво-промяна, което означава ГЕРБ- анти ГЕРБ. Втората възможност е по линия Изток – Запад.

Партиите промениха знакови водачи на листи за изборите

От първата ще спечели новата коалиция между „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, а от втората, печеливша ще е ГЕРБ. 

А, ако не са хитри могат да допуснат  класическата грешка на софийската либерална общност -  да се надценяват.

Според политолога Теодора Йовчева лагерита ще са два. Единият около „Продължаваме промяната” и „Демократична България” ще залага на теми като корупция и санкциите по закона „Магнитски”, а вторият – ГЕРБ, ДПС и БСП, ще наблегне на инфлацията и социалната тема. По думите ѝ, нито една от формациите не е готова да направи сериозен компромис за съставяне на кабинет.

14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати ще участват в изборите

Според Симеонов евентуални избори 2 в 1 на есен биха били добри за „Продължаваме промяната” и „Демократична България” , тъй като могат да им спестят проблемите, свързани с това, че нямат разпознаваеми лица и структури по места.

Според него е възможно да се окаже, че на ПП и ДБ не им е удобно да спечелят предстоящия вот, защото ако не успеят да съставят правителство ще легитимират допълнително ГЕРБ. 

По думите му от друга страна ГЕРБ също не държат да съставят правителство точно преди местните избори, ако са първи.

На прага на предизборната кампания: Очакванията на политолозите за следващите 30 дни

Симеонов уточни, че не може да се каже, че първият на тези избори евентуално ще е губеш на нови предсрочни заедно с местния вот наесен. По думите му първото място задължава, а напоследък се наблюдава повече игра на отърсване от отговорност, отлкото игра на поемане на такава. А за страната е важно да има стабилност.

Теодора Йовчева допълни, че не е ясно дали политическите сили ще се стремят непременно към съставяне на кабинет, защото възможните конфигурации могат да бъдат електорално опасни за местния вот през есента.

6,5 млн. лв. ще струва видеонаблюдението в секционните избирателни комисии

Първан Симеонов коментира още, че западните ни партньори може и да искат широка евроатлантическа коалиция, но народът не го иска.

Йочева изрази подобно мнение, като по думите ѝ дори национални приоритети като Шенген и Еврозоната няма да доведат до такава коалиция.

А предизборна кампания се прави с пари.

Символика и нумерология: Партиите и коалициите изтеглиха номерата в бюлетината за вота

Преподавателят по  „Избирателни системи и изборна администрация“ в Софийския университет и експерт в „Прозрачност без граници” – Ваня Нушева маркира проблемните полета при финансирането на кампаниите.

По думите ѝ държавната субсидия трябва да се преразгледа по две направления. Първо- не е правилно размерът ѝ да се определя със Закона за държавния бюджет, който се внася от правителството и поставя партиите в зависимост от решенията на изпълнителната власт. Вторият елемент е размерът на самата субсидия. Като е необходимо определянето на размер, който да не създава токова големи диспропорции във финансовата подкрепа за партиите.  По думите ѝ е необходима регресивна скала.

“Алфа Рисърч“: ПП-ДБ и ГЕРБ в битка за първото място, 1/3 от хората няма да гласуват

Важен е въпросът и за ролята на Сметната палата и правомощията ѝ, тъй като тя извършва контрол по документи, но не извършва мониторинг на дейности пряко свързани с предизборната кампания.

Нушева коментира, че не трябва да се поставя черен печат върху темата за даренията на партиите По думите ѝ правилният подход за изграждане на една прозрачна и добре функционираща система за финансиране на политическата дейност е чрез осигуряване на баланс между различните източници, за да не се създават условия за зависимост.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм