"Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?", питат от Facebook профила на Антокорупционния фонд.

"АКФ получи тази информация, както и снимки от вече затворения столичен ресторант “Осемте джуджета”, пише в публикацията.

ВСС не пожела да изслуша Сарафов за сигнала му срещу Иван Гешев

Те са от неизвестен подател, но потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати.

"Ще изпратим тази информация за проверка в прокуратурата, където се надяваме да има ново развитие по темата", се пише още в публикацията. 

Припомняме, че разследване на "Антикорупционен фонд" беше излъчено в няколко части през 2020 и 2021 година. В него Илия Златанов, собственик на фирма за производство на асансьори "Изамет", разказва за престъпна схема за отнемане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата. Златанов твърди, че се обърнал за помощ към бившия магистрат Петьо Петров, за да реши бизнес конфликт със своя син. Според Златанов, Петров му обещал подкрепа, а срещите за уточняване на детайлите се провеждали по желание на Петров в столичния ресторант "Осемте джуджета".

Жалба за „Осемте джуджета“ ще бъде разгледана с предимство от ЕСПЧ

С помощта на Златанов, срещу сина му Явор Златанов било образувано дело в Специализираната прокуратура. Впоследствие обаче от бащата било поискано да прехвърли бизнеса си, заплашван, че в противен случай ще последват фатални последствия за сина му. Златанов-старши твърди, че на 8 април 2020 година е бил заплашен в известен ресторант, свързан с разследването, и че хора, свързани с Петров, са отнели голямо количество злато, което служи като доказателство в делото срещу сина му. Златанов също така разкрива, че съпругата на Петров, Любена, е била въоръжена с пистолет и му е казала, че трябва да се чувства благодарен, че е жив. 

От определение на Софийския градски съд (СГС) от 23.02.2023 г. става ясно, че прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от обстоятелствата, изложени в разследването на АКФ „Осемте джуджета“, публикувано преди близо три години, съобщиха от Антикорупционния фонд.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм