Бившата съпруга на екс-следователя Петьо Петров "Пепи Еврото" Любена Павлова е дала интервю в новото разследване на "Антикорупционния фонд", който разкри схемата за търговия с влияние и изземване на чужди бизнеси през прокуратурата с т.нар. кръг "Осемте джуджета".

"Тържище на бъдеще. На всякакво, кариерно, финансово. Отделно се решаваха проблемите на хората, други се създаваха". Така описа ситуацията в ресторант "Осемте джуджета" Павлова. Цялото интервю с нея ще бъде излъчено в сряда, 31 май.

Прокуратурата е започнала процесуални действия срещу Пепи Еврото и Размиг Чакърян

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. Има ли мрежи на влияние в съдебната система? Колко струва един магистрат? Кой създава и кой решава проблемите в съдебната система? Интервю с Любена Павлова, председател на сдружение “План Б” и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан “Еврото”, адвокат и бивш шеф на столичното следствие", пишат от Антикорупционния фонд.

Интервюто се появява повече от три години след излъчването на първата серия от "Осемте джуджета". През цялото това време прокуратурата упорито мълчеше какво прави по разследването и дори веднъж прекрати делото поради липса на доказателства за престъпление, припомня Mediapool.

Антикорупционният фонд публикува снимки на Сарафов от ключовото заведение „Осемте джуджета“

Пред АКФ бизнесменът Илия Златанов твърдеше, че е бил изнудван по брутален начин да прехвърли бизнеса си на приближени до бившия следовател Петров. Той разказа, че е потърсил помощ от бившия магистрат, защото имал спор за имущество със сина си Явор Златанов.

След обещание от Петров в специализираната прокуратура, която тогава работеше на пълни обороти, било образувано дело и последвал арест на сина му. След това обаче започнало изнудване със заплахи и искане бизнесът да бъде прехвърлен. Златанов-старши е собственик на асансьорен завод в Дупница и производствена база в София.

Механизъм за разследване на главния прокурор и другите промени не се появиха в Държавен вестник

Златанов твърдеше, че е бил заплашван в несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета", който Петров ползвал като офис. Той разказа още, че с помощта на прокуратурата му било отнето голямо количество злато, първоначално иззето като доказателство. По думите на Златанов в онези години Павлова се разхождала въоръжена и му казвала, че трябва да е благодарен, че е жив.

От началото на скандала главният прокурор Иван Гешев се отнасяше пренебрежително към твърденията на Златанов. Той се шегуваше, че държавното обвинение ще провери и осемте джуджета и "десетте малки негърчета".

Съдия пред Дарик: ВСС показа доста висока степен на непредсказуемост

След като през март тази година прокуратурата прекрати разследването, постановлението бе обжалвано. Две съдебни инстанции го отмениха с критики, че не са проверени всички данни. Материалите бяха върнати обратно на прокуратурата за ново произнасяне.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм