"Ужасена съм. Последните месеци се случиха много страшни неща в тази държава и в много от тях виждам почерка на бившия ми съпруг. Може би трябва да вметна, че от година и 9 месеца не съм си виждала детето, тъй като той го отвлече и реших, че няма да се примиря."

Това заяви пред Антикорупционен фонд бившата съпруга на Петър Петров-Еврото Любена Павлова.

Тя проговори пред Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд в рамките на разследването "Осемте джуджета".

Бившата жена на Пепи Еврото: Той е написал писмото до Гешев! Взе ми детето, всички ги е страх от него

Коя е Любена Павлова? 

Тя стана печално известна като “Снежанка” от “Осемте джуджета”. През 2020-а година, Bird писаха, че Любена Павлова е спечелила 1,5 милиона лева от продажба на имоти, като в същото време се е сдобила с луксозна къща в Бояна за минимум 2 милиона лева. Според медиата, сделките са сключени в началото на октомври 2020 години. Стойността на тези имотни придобивки се разминава съществено с официално декларираните доходи. Името на Павлова се свързва и със скъпи имоти в центъра на Солун.

Любена е бивша съпруга на бившия следовател Петьо Петров с прозвище “Еврото”. Те са главни действащи лица в схема за изнудване и превземане на бизнес с участието на адвокати, висши прокурори и мутри, разкрита от индустриалеца Илия Златанов в серия интервюта за Антикорупционния фонд.

АКФ за ”Осемте джуджета”: Случаят осветява сърцевината на корупцията в съдебната система

Златанов разказва, че потърсил помощ от Петьо Еврото за разрешаване на бизнес спор и я получил, но срещу огромна комисионна. Срещите с Еврото ставали в неформалния му офис разположен в ресторанта “Осемте джуджета”. По заповед на Еврото прокуратурата атакувала опонентите на Златанов,  но след това самият той станал жертва на групата, която превзела бизнеса му и му отнела имущество за милиони.

Ключова фигура в рейдърската схема “Осемте джуджета” е Любена Павлова. На нейно име Илия Златанов издал записи за заповед като гаранция за услугите на Еврото и неговите прокурори. Илия Златанов твърди, че е получил смъртни заплахи и е принуден да се укрива в чужбина. Според него той не е единствената жертва на схемите на Еврото и неговата група, която действа от години.

Андрей Янкулов: Издирването на Пепи Еврото не е във връзка с убийството на Къро

Изложението на Златанов се потвърждава документално, а също и от последвалите събития. Записът за заповед става основание Любена Павлова да запорира всичките му имоти. Мутрите от “Делта Гард” на Митко Каратиста окупират фабриките на Златанов и не се подчиняват дори на съдебни разпореждания, като срещат пълно съдействие от полицията.

Парите от “комисионните” – в имоти?

През 2016 г. все още като Павлова, бъдещата съпруга на Еврото придобива от неговите родители апартамент от 96 кв.м. в София на ул. Луи Айер. Прехвърлянето е изповяданo за символичните 100 евро на кв. м.

Петър Петров-Еврото е обявен за издирване

През 2017 г. Павлова вече е официално омъжена за бившия скандален следовател Петров, Тогава в нейната партида е вписано дарение от частни лица на терен с площ 907 кв. м. до ВЕЦ Симеоново. Дарителите изглежда са роднини на Любена, тъй като имат същия постоянен адрес в София.

Любена се сдобива в лично качество и с голяма вила в с. Кладница през 2018 г. За къщата в полите на Витоша с 430 кв.м. разгъната застроена площ младата бизнес дама плаща 313 000 лева. Няма данни за ипотека или заем за придобиването на този имот.

Сделка за къща в с. Кладница, Пернишко

Но сериозните имотни сделки на семейството минават през две фирми, в които Павлова е едноличен собственик. Това са “Ел Пи Логистик” и “Би Ен Ди – Билд Ню Дей“.

“Тържище на бъдеще“: Бившата съпруга на Пепи Еврото проговори за “Осемте джуджета“

За по-ранните придобивки на “Ел Пи Логистик” се знае от разследване на Капитал публикувано 2017 г. Тогава Любена Павлова се изявява като общественик с акции в защита на главния прокурор Сотир Цацаров. Паралелно с “правозащитната” си дейност тя върти бизнес и прави изгодни имотни сделки. През 2016 г. “Ел Пи Логистик” купува два апартамента на ул. Свиленица, в  съседство с прочутия вече ресторант “Осемте джуджета”, служещ за офис на Петьо Еврото. Продавачите са фирми свързани с КТБ, отбелязва Капитал, а цената на придобиване изглежда твърде ниска за пазарните реалности. За два апартамента по 126 кв. м. в централен квартал на София фирмата на Павлова плаща само 399 455 лв. или по 815 евро на кв.м. Още един апартамент е купен в Банско за доста по-скромната сума от 47 000 лв.

Прокуратурата е започнала процесуални действия срещу Пепи Еврото и Размиг Чакърян

Но дори и тези изгодни цени са непосилни за финансовите възможности на “Ел Пи Логистик”, която е създадена през април 2014 г. и не е отчела никаква дейност и приходи за 2014 и 2015 г. За 2016 г. в годишния финансов отчет подаден в Агенцията по вписванията фигурират дълготрайни материални активи за 212 000 лв. и също толкова задължения. Разликата между декларираното и цената на придобиване на двата апартамента в София и този в Банско е над 230 000 лв.

Антикорупционният фонд публикува снимки на Сарафов от ключовото заведение „Осемте джуджета“

На 9 октомври 2020 двата апартамента София са продадени за 782 332 лв., показва справка в Имотния регистър. Купувач е фирмата “ГС Ривър” от Пловдив. Така излиза, че или за 4 години имотите са поскъпнали почти двойно, или преди 4 години са били декларирани на симулативни цени, в класическия дух на “Апартаментгейт”.

Ел Пи Логистик продава двата апартамента на ул. Свиленица с двойна печалба

Огромна къща в Бояна на смешна цена

През май 2020 г. “Би Ен Ди – Билд Ню Дей” ЕООД придобива фирмата “Джи Ес Би”. Тя изкупува от предишните им собственици акциите на “Джи Ес Би”, които са на стойност 910 000 лв. Основен акционер с 8000 акции по 100 лв. е Георги Бъзовски, който държи стокова борса във Враца. По информация от източници той е бивш митничар. Репортер на Bird се свърза с Бъзовски на мобилния му телефон. “Едва ли съм толкова интересен за вас. Не ме интересува, чао!” – прекрати той разговора след като репортерът се представи и преди да изслушва въпросите.

От подиума до „Барселонагейт“: Коя е Ивайла Бакалова?

Интересът е оправдан, защото сделката убягва на всякаква бизнес логика. Капиталът на “Джи Ес Би” всъщност се състои от три имота: огромна къща с с РЗП 506 кв.м.  в Бояна на Панорамен път 30А, съседна на нея къща на три етажа с РЗП 270 кв.м. и още един апартамент на бул. Петко Войвода бл. 20 с квадратура 127 кв.м. Платените от “Снежанка” 910 000 лв. за фирмата правят тази сделка изключително изгодна за нея и неизгодна за продавача.

Но това не е всичко. На 09.10.2020 г. споменатата по-горе фирма “ГС Ривър” купува от “Джи Ес Би”, която вече е собственост на Любена Павлова, по-малката къща в Бояна за 860 565 лв.  Това прави 1634 евро на кв.м., което е в рамките на пазарните цени за този район и за такъв имот. За “Снежанка” и Еврото остават голямата къща и апартамента.

Арестуваха собственика на „Изамет“

И така, официално Любена Павлова брои 910 000 лв. за трите имота. След това продава единия от тях за 860 000. Така инвестицията се стопява на 50 000 лв. и срещу тази скромна сума тя получава къща, струваща поне 2 милиона лева и апартамент за минимум 200 000 лв. Паралелно с тази изгодна сделка Любена инкасира и 782 332 лв. от двата апартамента на ул. “Свиленица”. Сумата би трябвало да е достатъчна за ново луксозно обзавеждане на огромната къща и апартамента.

За сделката с “Джи Ес Би” също може да се направи обосновано предположение, че официално декларираните суми са симулативни. Но ако за трите имота на “Джи Ес Би” е платена реалната им пазарна цена от три милиона лева е налице сериозно разминаване с възможностите на “Би Ен Ди – Билд Ню Дей”.  За 2019 г. фирмата на Любена е отчела 255 хиляди лева в депозити и 579 хиляди лева неразпределена печалба, сочат данните в отчета подаден към Търговския регистър (все още невписан). От друга страна фирмата няма и не е имала нито един имот, с който да обезпечи официален заем за недостигащата сума.

Бакалова: Получавала съм заплахи за „Барселонагейт“ (снимки)

За разлика от Любена, нейният съпруг Петьо Петров – Еврото няма имотни сделки от много години нито в лично качество, нито чрез фирми. Докато е следовател той е съсобственик с 30% във врачанската фирма “Лъки Комерсиал”, която през 2015 изпада в несъстоятелност заради кредити към КТБ. След като напуска съдебната система през 2015 г. Еврото се регистрира като адвокат. Чак на 2 ноември 2020 той се завръща официално в бизнеса като член на съвета на директорите на “Джи Ес Би”.

Прокуратурата прекрати делото по „Осемте джуджета“, не е открито престъпление

Три заведения в Гърция?

Изброените по-горе имоти може да се окажат капка в морето ако Любена Павлова успее да осребри запорираните от ЧСИ в нейна полза имоти на Илия Златанов в София, Смолян, Девин и Несебър. Засега обаче не се е пристъпило към тяхната публична продан. Илия Златанов разказа, че действията на групата срещу него и бизнеса му продължават с подкрепата на прокуратурата, като се търси търси повод да му бъде повдигнато обвинение.

Разкритията на Златанов предизвикаха силен обществен отзвук и медиен интерес към случая, но не и разследване на прокуратурата, която е сочена като главно действащо лице в престъпната схема. След оспорвана юридическа битка той успя да влезе във владение на едната си фабрика за асансьори в Дупница, но фабриката му в София е контролирана от “Делта Гард”. Според него там е в ход разграбване на активите. 

Жалба за „Осемте джуджета“ ще бъде разгледана с предимство от ЕСПЧ

Златанов съобщи също, че е попаднал на следите на няколко скъпи имота в Гърция, свързвани с Любена Павлова. Първият е кафе-сладкарница на търговската улица “Елeфтериo Венизело” номер 1 в Солун. Името на Любена Г(еоргиева) Павлова е свързано с този адрес както в телефонния указател, така и в публичен регистър на заведенията, където е посочена като собственик на кафенето “Риц” в Солун. До 2016 г. заведението се е казвало “Зoгиа”. На снимките в Google Street от 2019 г. старото име все още личи на тротоарните ограждения на терасата пред заведението.

С оставката на Цацаров промяната започна, заявиха управляващите

Друг адрес на Любена Павлова, за който контактната информация се открива в телефонния указател на гръцкия телеком оператор OTE се намира на много скъпа локация – крайбрежния булевард “Леофортос Никис” номер 13, където е разположено кафенето “Ернест”.

Сградата на Леофортос Никис 13. На същия адрес в телефонния указател излиза Любена Павлова

Фирмите, които държат кафенетата “Ернест” и “Риц”, са с гръцки собственици и нямат нищо общо с Любена Павлова. Те обаче са там под наем и не са собственици на помещенията, показа проверка в имотния регистър на Солун. Проверката установи също, че Любена Павлова (тогава Павлова) не фигурира с името си като собственик на имоти в Солун. Но те може да са са закупени на името на фирми, които са контролирани пряко или косвено от нея.

Сагата „Осемте джуджета“ продължава

Със сигурност обаче Любена Павлова няма как да присъства в официален телефонния указател ако няма отношение към собствеността на въпросните адреси. Тя се открива в указателя и с трети адрес в гр. Серес.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм