ъпросният случай с историята за асансьорните заводи беше един прекрасен пример за мрежа за влияние в съдебната система - прокуратура, следствие, полиция, за който изнесохме тогава данни". Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Николай Стайков от Антикорупционния фонд по отношение на "Осемте джуджета". 

“Тържище на бъдеще“: Бившата съпруга на Пепи Еврото проговори за “Осемте джуджета“

"Ние решихме тогава да публикуваме разследването, имахме буквално едни интервюта и изказвания, които... Много хора твърдят много неща и пред един журналист винаги има дилемата "на кое да повярвам". Тогава това, което направихме, е да изискаме всички документи по случая, така че да направим пълно документно проучване. Изискахме цялата комуникация от мобилни приложения", обясни Стайков.

Три години след началото на сагата “Осемте джуджета” сякаш започна да се случва това, което трябваше да стане след огласяване на разследването, в което бизнесменът Илия Златанов обвини бившия следовател Петър Петров, известен като Пепи Еврото, и кръгове около него, в изнудване и незаконно отнемане на бизнеса му.

Петър Петров-Еврото е обявен за издирване

Историята онагледи криминално-корупционните практики, впили се в българската съдебна система и сякаш създали паралелна такава, но до този момент разследващите власти отказваха да се задействат по случая. До вчера, 30 май, когато Петров бе обявен за национално издирване. А бившата му съпруга Любена Павлова проговори пред Антикорупционния фонд.  Интервюто ще бъде излъчено днес, 31 май, но в анонса тя сравнява „Осемте джуджета” с тържище за бъдеще. 

По думите на Николай Стайков това не е просто един обикновен спор, а един случай, който осветява сърцевината на задкулисието и корупцията в съдебната система. Според него неслучайно се възобновява 3 години по-късно, защото има дълбок конфликт за власт в съдебната система.

Станкушев: Ивайла Бакалова е ключов свидетел по „Барселонагейт” и знае всичко

Стайков каза още, че до час-два ще бъде излъчено интервюто с Любена Павлова. "За мен най-важното в него е верификацията на това, че има една много дълбоко израстнала вкоренена система на влияние - директно корупционно влияние в съдебната система", посочи Николай Стайков.

Той допълни, че героите, които са в тази корупционна мрежа, изобщо не са нови. 

Андрей Янкулов: Издирването на Пепи Еврото не е във връзка с убийството на Къро

"Първата информация за замесване на Петър Петров-Еврото в подобни схеми и влияния е прословутият случай от 2008 г., когато министърът на икономиката освети, че в държавния "Булгартабак" са искани една сериозна сума от 100-150 хиляди долара на месец като директен рекет за покровителство на контрабандни схеми. Тогава бяха осветени Ангел Александров и Делян Пеевски. Името, което остана по-малко известно, беше точно на Петър Петров. Това го припомням, за да кажа, че това са енди схеми на паралелен бизнес и корупционно влияние и търгуване със силата на съдебната система, които съществуват от много време", каза още Николай Стайков.

"Това, което виждам в момента, беше, че има ли такава неимоверна власт, това винаги води до самозабравяне и чувство за безнаказаност, тогава няма как нещата рано или късно да не излязат. Ние публикувахме схемата "Осемте джуджета", защото имаше самозабравяне.Те не си бяха повярвали, че са абсолютно безнаказани и че могат съвсем директно да си направят един офис в един ресторант", коментира още той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм