МВР проверява дали някой от служителите му не е саботирал издирването на бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото, който успя да избяга при съвместната операция на вътрешното ведомство и ГДБОП в столичен ресторант преди няколко дни.

Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред бТВ.

Снежанка от “Осемте джуджета”: Коя е Любена Павлова? (видео и снимки)

"Аз не мога да знам докъде стигат контактите на този господин (Петьо Еврото). Доколкото се твърдеше в медиите, възложил съм проверка. Извършваме претърсвания на места, посочени от прокуратурата. В ресторанта в "Драгалевци" търсехме Петров и други лица, включително популярни имена. Прокурорът знае защо ги издирва. Не сме намерили голяма част от тези лица. Не съм сигурен, че някои са били на територията на страната", добави той.

Бившата жена на Пепи Еврото: Той е написал писмото до Гешев! Взе ми детето, всички ги е страх от него

По повод скандалите в съдебната система и ролята на Еврото при уреждането на присъди и натиска върху магистрати министърът обясни, че "има много повече хора, които извършват сходни дейности и които решават човешки съдби, без да им мигне окото, срещу определени суми".

"Има много примери, които будеха възмущение в хората, но не и в политическата класа. Чудовището функционираше в унисон с определени представители на политически партии", изтъкна вътрешният министър.

АКФ за ”Осемте джуджета”: Случаят осветява сърцевината на корупцията в съдебната система

Демерджиев обаче коментира, че не вижда воля да се скъса с този модел, който не се изчерпва само с личността на Иван Гешев. Хората ги е страх да подават сигнали. Когато са го правели, са ставали обекти на разследвания.

"Ние трябва да създадем среда, в която спокойно да подават сигнали, а институциите да реагират при всеки случай", посочи той.

Андрей Янкулов: Издирването на Пепи Еврото не е във връзка с убийството на Къро

Демерджиев уточни, че в постановлението за задържането на Кристиян Христов, арестуван пред вратата на БТА преди да даде пресконференцията по аферата "Осемте джуджета", е пишело с големи букви, че незабавно е трябвало да бъде осигурен за процесуално следствени действия.

"Кристиян Христов предната вечер се е обадил в полицията, за да търси защита и търси начин да изнесе факти и обстоятелства. По-късно отново се свързва с конкретните структури и казва, че няма да дойде на сутринта, а следобед. На сутринта идват прокурорските постановления. Не знаем къде е лицето, отведено е в Софийска районна прокуратура", каза Демерджиев.

Петър Петров-Еврото е обявен за издирване

Той допълни, че взривът до автомобила на главния прокурор Иван Гешев е бил подготвен от професионалисти, но не е целял убийство.

"Следата на извършителите на убийството на Красимир Каменов – Къро не сочи да е българска, но не може да се отхвърли версията, че поръчителят е в България", каза още министърът по повод разстрела на Къро и още трима души в РЮА.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм