От БСП внесоха проект за решение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов. Имунитетът на Борисов беше поискан от главния прокурор Иван Гешев на 2 юни във връзка с досъдебно производство за пране на пари, известно като „Барселонагейт“. Лидерът на ГЕРБ отказа сам да се откаже от имунитета си.

От ГЕРБ-СДС отговориха на левицата, като заявиха, че Корнелия Нинова се държи като асистентка на Иван Гешев и парламентарна актриса.

Борисов: Ако Нинова не се беше дръпнала, щеше да има кабинет с първия мандат

Документите по „Барселонагейт“ в деловодството на парламента са с обем над 600 страници, обясни Корнелия Нинова. Тя съобщи, че от БСП поемат инициативата за имунитета на Бойко Борисов. По думите на Нинова целта е да се изпълни законът.

Тя уточни, че биха погледнали отрицателно на комисия по имунитетите, за която се говори в записите от заседанието на „Продължаваме промяната“. Нинова коментира, че целта на такава комисия би била не да разкрие истината, а да спаси Борисов.

Христо Иванов пред Дарик: Съдържанието на коалицията, политическото съгласие и доверие ги няма

Нинова уточни, че в минали Народно събрания подобни анкетни комисии са се създавали със срок между 3 и 7 дни, а ДБ и ПП говорят за 6 месеца.

Тя обърна внимание и на нещо по думите ѝ много странно относно внесените в деловодството документи. Нинова обясни, че тези документи не са с гриф за сигурност, но в същото време не се дава възможност на депутатите да се запознаят с тях.

Иван Гешев отмени обръщението си към нацията

Последва отговор от Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. Според него през последните седмици много хора са започнали да играят двойни роли. Манев обърна внимание, че бутонът  „enter“ работи от Иван Гешев.

Той уточни, че с внесените в деловодството на парламента материали от страна на главния прокурор са се запознали  Тошко Йорданов, Гроздан Караджов, Владислав Панев, Корнелия Нинова и Георги Свиленски. По думите му няма нито един, който да не е получил разрешение.

От БСП опитаха безуспешно да включат гледането на имунитета на Борисов в дневния ред на парламента.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм