"Има една максима, която казва, че правосъдието трябва да носи справедливост и трябва да изглежда като правосъдие. Усилието за това ние да рестартираме съдебната власт... Трябва по никакъв начин да не позволяваме да изглежда като част от някаква друга политическа сделка, от някакъв друг личен проект".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Дребният шрифт" по Дарик радио.

Балабанов: Зрители сме на битка за влияние в съдебната власт

"Понеже съм политически лидер и нося всякакви обременености и наслагвани през годините съмнения, не искам всичко това да се проектира върху този процес и този разговор. Не искам когато комисията (бел. ред - Комисията по конституционни въпроси) взима решения, някой да излезе и да каже, че това е защото Христо Иванов обслужва еди какъв си интерес", посочи още той.

Христо Иванов заяви, че не можем да се отнасяме към тази комисия като към обичайна комисия.

Христо Иванов влезе в спор с ДПС заради Пеевски и конституционната реформа

"Безконтролната концентрация на власт е предпоставка както за корупция, така и за авторитарни тенденции. Това състояние е много дълга история в България и то не започва с ГЕРБ. То не започва и в последните десетилетия. Всъщност това е една несвършена работа по отношение на това, което наричахме преход", коментира още съпредседателят на ДБ.

"Избирателят няма да вземе страната на единия или другия, за да може едните или другите да вземат властта. Той ни казва "рецептата е споделяне на властта". В това има изключително важен смисъл, защото рецептата не е "едните досега са концентрирали власт, сега дайте другите да концентрират власт". Единственият начин да излезем от това състояне е да почнем да говорим как можем внимателно да споделяме властите", на мнение е Христо Иванов.

Трифонов: Христо Иванов и ПП изпълват със съдържание израза „Сърби, боли, драго ми е“

"Ние разбираме, че съдържанието на коалицията, политическото съгласие и доверие го няма", каза още той. "Всеки от нас се опитва по някакъв начин да обясни това нещо. Нашата страна на уравнението - ПП-ДБ наистина трябва да е много по-умерена и внимателна, когато боравим с изпълнителната власт, така че да не създаваме усещане за дисбаланс", посочи Иванов.

"Аз го казах преди гласуването за правителствтото - не сме дошли ние, не са дошли ГЕРБ и не сме дошли заедно. На власт е един часовник, който трябва да даде на парламента да свърши набор от неща", коментира той.

Биков: Носим отговорност само за външната политика

"Ние това ще го обясняваме и ще се опитваме да даваме на избирателите уверение, но единственото обяснение са резултатите. Ако накрая ние не сме успели да покажем, че поне някъде сме променили базовите институционални условия за упражняване на власт в България, ние ще сме се провалили", заяви Христо Иванов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм