След разменените реплики от парламентарната трибуна, Христо Иванов отиде да разговаря за конституционната реформа с Мустафа Карадайъ и с Делян Пеевски в стаята на ДПС.

След срещата Иванов уточни, че споровете ще продължат и не е постигнато разбирателство. От своя страната Мустафа Карадайъ заяви, че без дебат не може да се постигне консенсус. И той, и Делян Пеевски бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в Народното събрание.

Трифонов: Христо Иванов и ПП изпълват със съдържание израза „Сърби, боли, драго ми е“

Почти веднага след спора между Христо Иванов от ПП-ДБ и Йордан Цонев от ДПС в пленарната зала, Делян Пеевски заяви пред журналисти, че е право на всяка партия да решава кой да участва в Комисията по конституционни въпроси.

По-късно последва среща. Домакини бяха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, а гост – Христо Иванов.

Христо Иванов иска Пеевски да се оттегли от конституционната комисия

След разговора Иванов уточни, че не е морален съдник на никого и не се е опитвал да бъде. Той обясни, че не е в позиция да иска персонални решения, но може да предложи принцип.

Попитан дали оттеглянето на Пеевски може да е гаранция, че събитията от 2014 г. няма да се повторят, Иванов отговори, че няма никакви гаранции.

Пеевски: Право на ДПС е да решава кой да участва в комисията по конституционни въпроси

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че преди промени в Конституцията трябва да има искрен и честен разговор.

По думите му на разговора е постигнато съгласие писаните правила да се прилагат еднакво към всички.

А с краткото „не“ Делян Пеевски отговори на въпроса дали по време на разговора Иванов е поискал да се оттегли от конституционната комисия. Той заяви, че за да се случат конституционните реформи „трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента“.  

Скандал в НС: Кирил Петков нахлу в стаята на „Възраждане“ (видео)

Относно състава на Комисията Пеевски посочи, че не става дума за персонализиране, а просто, че някои организации и партии не могат да бъдат морални съдници.

От ГЕРБ-СДС уточниха, че не участват в разговорите, които се водят между ПП-ДБ и ДПС за промени в Конституцията. Според формацията всяка парламентарна група може да номинира когото пожелае за член на комисия.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм