Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова Делян Пеевски да бъде сменен като член на Комисията по конституционни въпроси, тъй като съставът и действията точно на тази комисия не трябва да оставят никакви съмнения в обществото. От ДПС му отказаха директно и заявиха, че Пеевски е автор на изготвената от движението конституционна реформа и ще остане да работи в тази комисия.

Пеевски: Право на ДПС е да решава кой да участва в комисията по конституционни въпроси

Цонев допълни, че ДПС няма да се поддаде на на внушения отвън и конституционната реформа ще бъде направена по този начин, без никакви смени в състава на комисията.

Право на ДПС е да решава кой ще участва в Комисията по конституционни въпроси, заяви Делян Пеевски пред журналисти. Той отговори на критики на Христо Иванов от ПП-ДБ, който от парламентарната трибуна призова комисията да се реконструира, след като в сряда Пеевски беше избран за неин член. 

Пеевски става член на Комисията по конституционни въпроси

Според Делян Пеевски Иванов не може да бъде морален съдник на когото и да е. По-рано той  уточни, че днес от ДПС ще публикуват предложенията си за промени в Конституцията.

След разменените реплики от парламентарната трибуна Христо Иванов отиде да разговаря с Мустафа Карадайъ и с Делян Пеевски в стаята на ДПС. След срещата Иванов уточни, че споровете ще продължат. По думите му Комисията по конституционни въпроси трябва да бъде създадена така, че да не поражда съмнения и допълнителни въпроси. Иванов уточни, че Комисията трябва да се занимава само с прилагане на европейските стандарти в областта на правосъдието.

От своя страната лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че преди промени в Конституцията трябва да има искрен и честен разговор. По думите му, без дебат няма как да се стигне до консенсус.

Делян Пеевски заяви, че за да се случат конституционните реформи „трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента“. По думите му никой не може да изключи ДПС от тези разговори, защото представляват избирателите си.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм