Делян Пеевски беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси. Това се случи с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ". Против гласуваха от "Продължаваме промяната-Демократична България" и БСП. "Възраждане" не взеха участие в гласуването, въпреки че бяха в зала.

При първото гласуване "за" гласуваха 65 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от ДПС и 11 депутати от ИТН, "против" гласуваха 48 депутати от ПП-ДБ и 16 депутати от БСП, а "въздържал се" гласуваха 10 депутати от ПП-ДБ.

Пеевски: Ще представим общ проект с ПП-ДБ за промени в Конституцията

При прегласуването "за" гласуваха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от ДПС и 11 депутати от ИТН, "против" гласуваха 50 депутати от ПП-ДБ, 1 депутат от ГЕРБ-СДС и 16 депутати от БСП, а "въздържал се" гласуваха 8 депутати от ПП-ДБ.

БГНЕС

В гласуването ПГ на "Възраждане" не участва, а точно след гласуването страстите в зала се нажежиха и депутати от ПП-ДБ и от "Възраждане" се събраха на парламентарната трибуна. Председателят на НС даде 20-минутна почивка, за да може да се охладят страстите.

„Това правителство е компрометирано, още преди да е избрано“ и още реакции след новия кабинет

По време на дебата от "Възраждане" призоваха за откритост от страна на новите управляващи, от ПП-ДБ казаха, че няма да подкрепят предложението, ИТН иронично призоваха предложението да се подкрепи, ГЕРБ-СДС напомни как се избира съставът на комисии, а от БСП заявиха, че с тях не са водени разговори за конституционно мнозинство.

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че няма нищо лошо и нищо нередно ДПС в лицето на Пеевски да искат това, което им се полага. "Искат си да си платите това, че ще ви подкрепят и това, че има правителство и ще променяте конституцията заедно с тях и благодарение на тях с техни предложения. Време е да застанете с лицата си, да застанете тук и да кажете: сгрешихме, не бяхме прави спрямо Пеевски и няма нищо лошо той да е в тази комисия и даже ще го номинираме за шеф на ДАНС. Това е открито", подчерта той.

Карадайъ: С Пеевски гласувахме „за“

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че право на всяка парламентарна група е да предлага когото иска за член на комисия. Той призова "Възраждане" да подкрепят това предложение и им предложи да си представят красотата на момента: "Представете си Христо Иванов и Делян Пеевски в една комисия и двамата са юристи, представете си бъдещето, в което те ще са заедно", отбеляза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък припомни, че въпросът с номинираните народни представители от различни парламентарни групи в състави на комисии не стои за първи път в пленарна зала. "Прецедент беше, че точно вашата парламентарна група тогава в 46-тото НС оспори номинацията на народни представители от ГЕРБ-СДС и за първи път може би в новата демократична история на НС те не бяха избрани за членове на комисия, защото моралните съдници така са решили", отвърна тя на Йорданов.

Парламентът избра акад. Денков за премиер и одобри проектокабинета

Христо Иванов от ПП-ДБ определи Комисията по конституционни въпроси като "особена". "След 6 избора видяхме едно нещо - събирането на гласове в парламента в тази обществена атмосфера все по-малко произвежда доверие. Възможността конституционната комисия да произведе доверие е изключително крехка", каза той и уточни, че трябва да гледат състава на тази комисия по по-различен начин, отколкото гледат на другите комисии.

Иванов посочи, че той не е част от тази комисия и добави, че той и неговата парламентарна група няма да подкрепят предложението Пеевски да стане член на комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че те са добронамерена и държавнически отговорна партия. "Тази наша принципност и добронамереност беше злоупотребена от Борисов. С нас до този момент никой не е водил разговори за конституционно мнозинство. БСП няма да ви бъде патерица и във вашите задкулисни заигравки няма да участва", подчерта тя и добави, че когато имат какво да кажат ще го направят публично. "Нито сме участвали в преговори за министри и министерства, нито за конституционно мнозинство", каза още Нинова.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм