Шестимата членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които внесоха едно от предложенията за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, го оттеглиха. То беше внесено заради присъствието на израелски експерт на мястото на взрива, избухнал до кортежа на обвинител номер 1 в началото на май.

Така ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на Гешев в тази й част. Днес в продължение на девет часа съветът обсъжда по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

Гешев внесе в НС последните преводи на материали по делото „Барселонагейт“

Преди началото на заседанието новият министър на правосъдието Атанас Славов заяви, че се надява на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, неутралност, обективно търсене на истината.

По време на заседанието беше оттеглено първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Ако процедурата не приключи днес, Славов обяви, че ще насрочи заседание и утре.

Разследване на Биволъ разкрива руска връзка в “Барселонагейт”

По-рано днес главният прокурор внесе в 49-ото Народно събрание последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български език на материали, получени във връзка с изпълнена от Испания европейска заповед. Тя е свързана с разследване по висящо досъдебно производство на СГП, което касае народния представител Бойко Борисов.

Палежи, побоища, контрапротести, скрити камери: Служител на Петьо Еврото проговори, преди да бъде арестуван

Допълнителните материали представляват относими доказателства към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Материалите са във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, известно като „Барселонагейт“.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм