Състудент на Валентин Златев и Александър Чаушев от съветския институт МГИМО в Москва е обект на интерес в делото “Барселонагейт”, твърдят източници на Биволъ и BIRD. Асен Любенов Найденов до момента оставаше под радара на разследващите журналисти, но той е ключова фигура, тъй като е доверено лице и на бившата спътница в живота на Борисов – Цветелина Бориславова. Панамските документи и Документите Пандора, до които Биволъ и BIRD имат достъп като членове на международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ, разкриват ролята на Найденов в офшорните схеми на бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев.

Палежи, побоища, контрапротести, скрити камери: Служител на Петьо Еврото проговори, преди да бъде арестуван

Конфликтът между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов ускори разследването по скандала за пране на пари, гарниран с тайна любовна връзка и дете – “Барселонагейт”. Той излезе на бял свят от публикация на испанския вестник “El Periódico”, според която испанската прокуратура и каталунската полиция са провели разследване за изпирането на над 5 милиона евро, свързано с тогавашния български премиер Бойко Борисов и манекенката Борислава Йовчева. Тази история стана известна след публикуване от Биволъ на тайните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова в компанията на адвокат Момчил Мондешки, известни като “Яневагейт”. От разговорите на приближената до ГЕРБ Владимира Янева и няколко медийни изявления на самия Борисов, възникна хипотезата която предполага, че той има сантиментална връзка с младата дама и дете от нея, родено през 2012 г.

Бакалова: Разследването цели да установи с какви държавни пари Борисов се е грижил за детето си от Йовчева (видео)

От 2013 г. Йовчева води луксозен живот в Барселона, живее в къща за 3 милиона евро и управлява моден бутик на пъпа  на каталунската столица – установяват разследващите в Испания. Те обаче не успяват да установят произхода на тези средства и прехвърлиха официално разследването на българската прокуратура. По същото време къщата в луксознaта част на Барселона и бутикът в центъра на града бяха продадени, а Борислава Йовчева, нейният баща и детето с един родител напуснаха страната.

Миналата седмица по “Барселонагейт” бяха разпитани самият Бойко Борисов, Валентин Златев и бившата “Мис България” Ивайла Бакалова. Последната потвърди пред медиите, че познава Йовчева, че е общувала с нея и според нея нейното дете е от Борисов. След разпита на Валентин Златев миналата седмица са обискирани офиси на Асен Найденов и са иззети документи и компютри, съдържащи данни за банкови преводи, потвърдиха източници близки до разследването. Подозренията са, че част от тях са свързани с къщата в Барселона, бутика и луксозната издръжка на семейството в каталунската столица.

Ивайла Бакалова: Бойко Борисов е казал, че ще ни приключи

Банкер на Златев и Борисов

Кариерата на Найденов е плътно свързана със Златев като представител на неговата фирма “Агрохолд”. Той се появява в управата на “Росексимбанк”, когато в нейния управителен съвет е също така бъдещият гуверньор на БНБ Иван Искров. Асен Найденов представлява “Агрохолд” и като акционер в “Българо-руска инвестиционна банка”. Бил е определен за ликвидатор на българо-руското дружество по снабдяването на Нефтохим Бургас с руски петрол “Росбулнефт”. Присъствал е в ръководството на стратегически компании, работещи основно с руски капитали, като “Нефтоимпекс” и “Лукойл гарант брокер”. Ключовото  му участие в редица стратегически руски бизнес проекти ясно свидетелства за степента на доверие и значението на родения в Руската федерация и завършил Държавния университет в Москва финансист.

Снежанка от “Осемте джуджета”: Коя е Любена Павлова? (видео и снимки)

Чрез “Агрохолд” Найденов е също така акционер в СИБАНК на Славчо Христов, който я прехвърли преди години за символична сума на Цветелина Бориславова. Тогава се появиха публикации, че Христов е бил подложен на сериозен натиск от изгряващия главен секретар на МВР Бойко Борисов да се раздели скоропостижно с банката си и “да я предаде в правилните ръце”. Найденов и Бориславова стават членове на Надзорния съвет на банката през 2002 г., сочи справка от Държавен вестник. Преди него член на Надзорния съвет е друг верен човек на Златев – адвокатът Михаил Любомиров Далаклиев.

Ролята на Бориславова за финансовия и бизнес просперитет на Бойко Борисов е подробно разгледана в т.нар. “Швейцарски доклад” за престъпното минало на Борисов, публикуван първо от Биволъ. В него се появява и името на Асен Найденов като част от структурите на СИБАНК.

Журналист пред Дарик: Бойко Борисов не се притеснява от „Барселонагейт”, защото знае, че няма нищо срещу него по това дело

В по-ново време Асен Найденов присъства като управител или представител на редица офшорни фирми в основните компании на Валентин Златев и неговия баща. От изтеклите документи в Панама и Пандора пейпърс могат да се проследят и офшорки, в които е неоткриваемо името на Асен Найденов според българския регистър. Именно там бе намерен и неговият международен паспорт, от който ясно се вижда, че родното му място е в Руската федерация.

Найденов и Златев са състуденти от съветския университет за международни икономически отношения МГИМО. Счита се, че оттам тръгват кадри на руското външно разузнаване СВР. От американските дипломатически доклади, изтекли в Wikileaks и публикувани от Биволъ, стана ясно, че Валентин Златев е считан от американците за резидент на руските служби у нас и основен финансов гръб за политическата кариера на Бойко Борисов. Близките отношения между двамата са демонстрирани многократно както от Златев, така и от Борисов, а при управлението на ГЕРБ  “Лукойл” се ползваше от политически чадър, за да избягва данъци за милиарди, припомня Биволъ. Още в началото на управлението на Борисов “Лукойл” получи на концесия и пристанището “Росенец”, което доби славата на “руски анклав” в България и Европейския съюз.

Борисов за Бакалова: Никога не съм се срещал с нея, поне футбол да бяхме играли

Офшорни схеми

Проверка в Търговския регистър показва, че Найденов се явява представител на няколко кипърски фирми, свързани с фирмите на Златев и неговия баща – “Тера Уей Холдинг Лимитид” и “Агриуей Холдингс Лимитед”. Там обаче липсва информация за офшорката “Стийнбок Холдингс”, която също се управлява от Найденов. Това се установява от Панамските документи и Документите Пандора, в които има и факсимиле от паспорта на финансиста. Вижда се, че за контакт с Найденов и другите директори има адреси както в Кипър, така и в Дубай.

В България “Стийнбок Холдингз” основава през 2005 г. “Обзор Дивелъпмънт” ЕАД и купува от “Тера Тур Сървисиз” 25 декара терени на първа линия в Обзор за смешната сума от 750 000 лв. или 12 евро на кв.м. След 10 години същите терени са продадени на датска фирма, която построява комплекса “Обзор Бийч Резорт”. Очевидно е, че тук става дума за симулативни сделки на цени 10 пъти по-ниски от пазарните, а офшорната врътка насочва към мащабно пране на пари в недвижими имоти.

От подиума до „Барселонагейт“: Коя е Ивайла Бакалова?

Два парични потока към Барселона

Обезпечаването на луксозния живот на Борислава Йовчева и нейното дете в kаталунската столица става през два финансови потока.

  • Тера Турс – Александър Чаушев – Numin Invest – Къща за 3 милиона евро
  • Йордан Христов и Иван Саздов – “Спортни имоти Приморско” – Palms Enterprises – Ema BGS S.L. – Бутик в центъра на Барселона и издръжка.

Александър Чаушев твърди, че е купил имота с инвестиционна цел за нуждите на фирмата на Златеви и е го е дал за ползване на Борислава Йовчева, а нейният баща бил управител на фирмата му. Самият Чаушев няма права на управител и никога не е живял там.

Подозренията на разследващите са, че Чаушев е получил милионите за къщата от офшорната фирма “Тера Уей Холдинг” чрез “Тера Тур Сървисис”, които финансово се управляват от Асен Найденов и са собственост на Валентин Златев. Именно към това насочват данните от иззетите документи и компютри на Найденов.

От друга страна бутикът на Йовчева е финансиран през офшорката Palms Enterprises, зад която стоят Йордан Христов и жена му Силвия Николова. Николова влиза и като управител на фирмата Ema BGS S.L., която стои зад бутика. Отделно като съсобственик в Ema BGS S.L. влиза и бащата на Йовчева, който апортира 850 000 евро. В момента Йовчев е притиснат от НАП да плати данък върху тази сума, която той не е декларирал, а и не е казал на фискалните инспектори какъв е техният произход. Имотите на Йовчев и сметките му са запорирани.

Валентин Златев влезе на разпит

За да се замаже положението, Йордан Христов беше експресно оженен през 2020 г. за Борислава Йовчева, а тя официално прие фамилията Христова. След няколко месеца съпрузите се разведоха. В интервю за BIRD той каза, че детето на Йовчева не е от него и познанството с Борисов му донесло само проблеми.

Самият Борисов винаги е отричал официално да има нещо общо с Борислава Йовчева, с нейното дете, както и с къщата в Барселона. Той обаче отказа и да му бъде направена ДНК експертиза за бащинство. След последното искане на прокуратурата за сваляне на имунитета на Борисов, като депутат във връзка с разследването по “Барселонагейт”, той бе категоричен, че при никакви обстоятелства няма да се откаже доброволно от него.

Разследване на BIRD показа, че фирми на Йордан Христов са получили милиони еврофондове и обществени поръчки и са инвестирали в дружеството му “Спортни имоти Приморско”, заедно с офшорките Palms Enterprises и Gordon Holdings. Има данни, че акциите на Палмс в Спортни имоти са били нематериално изкуствено завишавани чрез заеми, а впоследствие и продадени. Забелязва се съвпадение със сумата, която е била приведена от Кипър на фирмата EMA BGS в Барселона. В сделките лъсва и осъдената за пране на пари Белинда Ланион. 

Кой е Бейзат Яхя и защо това е важно

След като испанското издание “El Periódico” публикува разследване за къщата и бутика, започна интензивно замитане на следите. 

Бутикът беше затворен и фирмата прехвърлена на жената до русенския сикаджия Илиян Пенев–Мацола, след това на приближената до ГЕРБ Росица Велкова и накрая на съпругата на “личния астролог” на Борисов Светослав Спасов. Последният е бивш депутат от НДСВ, а впоследствие и един от съветниците на Борисов в Министерския съвет по времето на ГЕРБ. Той пък обяви, че жена му избягала при главния архитект на София Здравко Здравков и затова не можел да отговаря от нейно име. Къщата в Барселона беше продадена за 1,8 млн. евро през 2021 г. – почти двойна загуба за инвеститора Чаушев. По данни на Биволъ парите от продажбата са били трансферирани по сметка на “Тера Уей”. Борислава Йовчева се е преселила от Испания в ОАЕ, посочи Ивайла Бакалова в интервю за АКФ, а след това по оперативна информация се заселва в Рим, в луксозен комплекс с ограничен достъп.

По оперативни данни, придобити от Биволъ, Борислава Йовчева си идва често до България, като през последните месеци е правила съвсем кратки влизания в страната по шосе от Турция през ГКПП Капитан Андреево. Не е ясно с каква цел са нейните мигновени влизания на българска територия, някои от които за по 10-15 мин., но може да се направи обосновано предположение, че това се прави, за да вземе нещо, което не може да бъде проследено и не е удобно да минава през скенерите на летището. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм