Бейзат Яха е сред лицата, които попадат под общественото внимание като разпитани лица, свързани с фигурата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе разпитан във връзка с делото „Барселонагейт“. Бивш политик и безнесмен от Делиормана.

“В „За истината“ пишем повече от две години за подобни прокурорски провинения, а за личността на Яха пиша отдавна, но работата ми няамше нужната видимост допреди две години. Но и тази публичност оставаше в пространството, защото институциите бездействаха”, разказа журналистката Диана Желязкова в предаването “Кой говори?” по Дарик радио. 

От подиума до „Барселонагейт“: Коя е Ивайла Бакалова?

Тя определи възобновяването на разследването като изненадващо, а за Яха сподели, че е един човек с огромно влияние, който остава встрани от прожекторите, а освен това е бил и бивш агент на Държавна сигурност, както и дългогодишен шеф на ДПС в Делиормана.

„Той поддържаше много близки връзки с Бойко Борисов. Имаше много близки отношения между бившия шеф на Лукойл Валентин Златев, чийто баща бе наемодател на „Паламара“, Бойко Борисов и Бейзат Яхя. Публична тайна е, че Яхя е един от най-близките хора на Борисов. Яхя дори превеждаше при последната среща на Борисов с Ердоган. Това говори за доверието, с което се ползва Яхя.“

Борисов: Категорично няма да дам имунитета

Журналиткста заяви, че в ловната резиденция „Паламара“ са се разпрделяли постове, назначавали и уволнявали хора и всички са знаели, че това е бил истинският център на властта в региона.

Тя припомни, че синът на Бейзат Яхя – Илтер Бейзатов сега е депутат от ГЕРБ и разказа как това се е случило. Въпреки че двамата дълго време са били сред най-важните членове и активисти на ДПС в района, а Бейзат е бил е изключително близък и с Доган.

Журналист по Дарик: Наивно е да се вярва, че Къро е поръчан от хора от властта

Диана Желязкова разказа и за част за разследванията срещу Бейзат Яхя, а повече може да чуете в звуковия файл.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм