На 25 май Красимир Каменов, известен с прякора Къро, и съпругата му, заедно с един от бодигардовете и бавачката им, бяха ликвидирани с показен разстрел в дома им в столицата на ЮАР Кейптаун. Къро е едно от знаковите лица в българския подземен свят, а убийството му се случи два месеца след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване.

Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминалната полиция Любомир Иванов през 2022 г., а името му бе свързано от Гешев със сложна мрежа от лица, в които намесени бяха хора като Цветан Василев и журналиста от Бърд Димитър Стоянов, разследвал хора от криминалния свят, свързани с Каменов. Кой обаче е той, с кого е свързан и докъде простират икономическите му интереси може? Отговорите на тези въпроси може да ни помогнат да разберем кой и защо е поръчал убийството му, извършено в най-бруталните мафиотски традиции. Темата коментира Николай Стоянов, журналист от "Капитал" в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Демерджиев: Политиците, които днес воюват, имаха един общ враг - Къро

"Той беше поизчезнал от хоризонта, може би съзнателно. Дали е бил пряко замесен с нещо, което се случва активно в страната, е трудно да се каже, но издигането му в тези сенчести среди е още от 90-те години на миналия век, когато буквално са се разпределяли територии на групиравки. Тогава всеки заема някакви позиции - наркоразпространение, рекет", разказа журналистът.

"Той е бил част от ВИС 2. Дълги години името му се свързваше с Таки. Тези две имена бяха неразривно свързани дълги години. Те се считаха за равностойни партньори. В началните години по-скоро като ударна бригада на ВИС, хора, които са раздавали правосъдие сред конкурентите. Според това, което имаме като сведения, те двамата след смъртта на Георги Илиев се оказват едни от силните лица, които вземат голяма част от наследството на ВИС, което включва контрол върху концесиите на плажове по морето и съответно заведения там", разясни Стоянов.

Журналист за Къро: Ликвидиран е, за да не разкрие истини за хора от властта

"Това включва и контрол на границата с Турция, през която минават голяма част от каналите за трафик на наркотици. В един момент отношенията между двамата (бел. ред. Къро и Таки) се влошили и са разделили сферите си на бизнес и влияние. Морския бизнес е останал под влиянието на Таки,  а паркинги и гаражи в София са останали в сферата на влияние на Къро. Границата на Капитан Андреево се считаше, че е негова сфера на влияние", заяви той.

”Знакова фигура от криминалните среди”: Кой е Красимир Каменов-Къро?

"Размиг Чакърян е бил лично доверено лице на Къро дълги години. Когато той се оттегля, на всеки от тези свои ключови бизнеси той си назначава хора, които да ги управляват. Има обаче някакъв разрив и в един момент въпросният Чакърян решава, че една част от тези територии му се полага лично на него. В един момент Къро губи контрол върху всички тези ценни приходоизточници. Счита се, че паричните потоци, които са минавали покрай границата са стигали до стотици милиони за десетгодишен период. По много линии започват да изникват конфликти. За да функционира този модел на границата, имаме сведения, че е имало доста отчисления и към политици, за да може нещата да текат безаварийно", категоричен е Стоянов.

Четирима са убитите в Южна Африка, вероятно всички са българи

"Неговото име беше позабравено, но моето усещане бе, че той се е поотеглил и се е надявал хората, които е сложил на тези позиции, да му управляват бизнеса, той да си получава средствата и да няма досег с България."

"Защо Къро е бил поръчан? Можем само хипотези да изказваме на този етап. Наивно е да се смята, че смъртта му има нещо общо с това, че името му бе споменато на пресконференция на прокуратурата преди два месеца. Това е чисто съвпадение. Лично моята хипотеза би била, че който и да е поръчителят, е действал от България и това са някои от неговите врагове или бивши приятели. Със сигурност негови конфликти могат да се проследят по много линии", отбеляза журналистът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм