На 25 май Красимир Каменов-Къро, и съпругата му са загинали при нападение в дома им в Южна Африка, съобщиха редица медии по неофициална информация.

Южноафрикански медии съобщиха, че полицията в Република Южна Африка е открила телата на четирима души, за които се предполага, че са с български произход. Телата са на две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години. По тях е имало огнестрелни рани, съобщи говорителят на местната полиция полк. Андре Трот.

Четирима са убитите в Южна Африка, вероятно всички са българи

Нападението се случва два месеца след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване.

Красимир Каменов-Къро е знакова фигура от криминалните среди, припомня БГНЕС. Той е една от малкото фигури от подземния свят от 90-те, които останаха живи, пише bTV. Официално неговият бизнес е свързан със зеленчукови борси и с паркинги.

Той е известен като част от силовата групировка ВИС, като през 2022 г. бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на бившия началник на "Криминална полиция" Любомир Иванов. По-късно в края на месец април Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун

Преди около месец на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, бившият член на ВИС бе уличен като част от заговор срещу главния обвинител. Гешев заяви, че има връзка между Красимир Каменов-Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

Днес, 25 май, коментирайки случая главният прокурор заяви :"Връщаме се в мутренските години". Гешев не пожела да коментира дали покушението срещу Каменов има някаква връзка с взрива срещу кортежа му, избухнал на 1 май на пътя София-Самоков. 

„Вредители за уволнение”. Списък с магистрати е открит в обвиняеми от престъпна група

В по-далечно минало Къро беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди. 

За негова зона на контрол дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете, пише "Капитал". Покрай скандалите по темата миналата година стана ясно, че контролът над тези дружества практически е бил иззет от някогашното доверено лице на Къро - Размиг Чакърян-Ами.

Darik International: Highlights from darik.bg generated with AI

По неофициална информация в последните месеци тече и опит да бъде превзет и бизнесът с паркингите на Каменов, който е съсредоточен основно в дружеството "Ауто мобайл". Справка в Търговския регистър показва опити там като директор да бъде отстранен Филип Стоянов, който се превърна в свидетел срещу Къро. То е блокирано по искане на бившата му съпруга - Светлана Каменова, която притежава 5% от акциите.

През 2007 г. приватизира борсата за плодове и зеленчуци в "Слатина". Купувачът се представлява пред Столичната агенция за приватизация от Светлана Каменова. Първоначалната сделка е с консорциум, но после контролът е на Къро, уточнява "Капитал".

В края на април Красимир Каменов-Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол за убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според източници на БНТ се разследва и връзката на Къро с още убийства, в това число и на боса от ВИС Мето Илиенски.

Името на Красимир Каменов-Къро излезе и в делото за жестокия побой над журналиста от "24 часа" Слави Ангелов през 2020 г. като поръчител на това престъпление.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм