“Красимир Каменов-Къро е ликвидиран, за да не се превърне в потенциален свидетел пред прокуратурата и да разкрие истини и факти, които да доведат до преследване на определени личности по високите етажи на властта в България в момента. Премахнат бе един изключително неудобен свидетел, който би могъл да свидетелства не само пред българските, но и пред международните правоохранителни власти”. Това каза за Радио “Фокус” разследващият журналист от "Бивол" Асен Йорданов.

”Знакова фигура от криминалните среди”: Кой е Красимир Каменов-Къро?

Той добави, че убийството му точно в този момент поражда много въпроси. 

"Свидетели сме на една безпрецедентна война между властите в България и сме пред прага на сериозни тектонични трусове, които имаме заявка, че ще се случат по отношение на разкрития, на прикривани престъпления, корупционни сделки, свързани с властта и организираната престъпност“, заяви журналистът.  

Четирима са убитите в Южна Африка, вероятно всички са българи

Къро е едно от знаковите лица на организираната престъпност по време на прехода в България и “вероятно знае много неща, свързани с емблематични случаи, които вълнуват цялото общество”, допусна Йорданов. 

Гешев: Готов съм да си довърша мандата в името на народа

“Това е човек, който има много информация за връзките, влиянието и паричните потоци, които са се разменяли между организираната престъпност и лица, стоящи по висшите етажи на властта в България. Това е човек, който отнесе много тайни със себе си“, подчерта журналистът.

Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун

Според него Каменов не е бил убит сам, а заедно с най-тесния кръг на близки до него лица. "Това означава, че трябва да се заглуши изобщо възможността някаква информация по тази линия, по този канал да стигне до правораздавателните органи в България. Информацията, която имам аз по оперативни канали, е, че от известно време Каменов е давал заявки, че е готов да свидетелства по случая с убийството на полицая Иванов и да даде информация по чувствителни случаи“, разкри разследващият журналист.

Припомняме, че в четвъртък беше съобщено, че Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун.

През април Красимир Каменов-Къро бе обявен за издирване с червена чрез бюлетина от Интерпол, пише Mediapool. Това е направено по искане на българските власти. Каменов се издирваше по подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

Красимир Каменов-Къро е обвинен в поръчителство на убийството на бивш полицай

През март Каменов бе задочно обвинен от Софийската градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година. По-късно в края на месец април Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Красимир Каменов-Къро е знакова фигура от криминалните среди, припомня БГНЕС. Той е една от малкото фигури от подземния свят от 90-те, които останаха живи, пише bTV. Официално неговият бизнес е свързан със зеленчукови борси и с паркинги.

„Вредители за уволнение”. Списък с магистрати е открит в обвиняеми от престъпна група

Той е известен като част от силовата групировка ВИС. Преди около месец на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, бившият член на ВИС бе уличен като част от заговор срещу главния обвинител. Гешев заяви, че има връзка между Красимир Каменов-Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм