След близо 14-часово заседание Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието си. След обсъждане, кадровиците и министъра на правосъдието Атанас Славов в крайна сметка насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа, предаде БГНЕС.

Главният прокурор Иван Гешев поиска следващото заседание да се проведе следващият четвъртък, 15 юни, за да има достатъчно време да се запозне с материалите, които са му предоставени на 8 юни, и да подготви становище, но искането му не беше уважено.

Оттеглиха първото предложение за освобождаването на Гешев

В четвъртък пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха "против". Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

След това кадровиците започна разглеждането на второто искане за отстраняване от длъжност на главният прокурор Иван Гешев. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук”.

Ясен Тодоров: Гешев ми каза, че не е спал две седмици заради шока от атентата

Впоследствие те изслуша и изгледаха 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която Гешев нарича политиците "боклук", за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние, и изслушаха свидетелите Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, директора на НСлС Борислав Сарафов, и Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор, за да разберат какво е било емоционалното състояние на Гешев.

Освен това Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова, но в последствие Гешев предложи да изслушат другия му заместник Даниела Машева, защото по думите му "директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние". Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с с гласовете на 10 кадровици, и бе с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм