"Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни разговора и те са комуникация докато той не беше в България. Със сигурност на 14 май проведохме разговор с Иван Гешев и тогава ми сподели, че от 1 май до тогава не е спал, най-вече заради шока на взрива срещу автомобила, с който той се е придвижвал на 1 май. Това заяви заместник-директорът на НсЛС Ясен Тодоров по време на изслушването си във ВСС, предаде БГНЕС.

Оттеглиха първото предложение за освобождаването на Гешев

"Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената", каза още Тодоров.

Той даде и описание на академията, в която е инструктор и преподава т.нар израелски експерт. "Това е академия по антитероризъм", уточни той.

Тодоров се изслушва по искане на Иван Гешев, който обясни, че колегата му може да даде информация „във връзка с проведена среща между мен и него на 14 май, деня преди пресконференцията, в дома, в който живея, след срещата с Йордан Стоев, с оглед на това как съм му пресъздал емоционалното ми състояние във връзка със ситуацията с атентата срещу мен ( от 1 май 2023 г.)“ и след получаването на писмо, при пристигането си в САЩ, което той определя като заплашително.

Тодоров: Устройството срещу Гешев бе направено, за да убива, подавам оставка, ако експертизата покаже друго

БТА припомня, че на пресконференцията от 15 май Иван Гешев съобщи, че пристигайки от САЩ, е бил поканен до 10 часа да си подаде оставката чрез послание, в което се споменава семейството му, и че ако не го направи, „някой ще натисне копчето Enter“. Той посочи, че посланието е било неподписано и може да предполага кой е подателят му – „когато се убедя от кой е и съм сигурен дали е приближен до някоя политическа партия, примерно ГЕРБ или някоя друга, ще ви уведомя“.

Ясен Тодоров добави, че Гешев му е споделил, че почти не е спал от 1 май заради шока от взрива до автомобила му. По думите му, по време на срещата, Гешев се е държал по-различно от обикновено, бил е разпилян и хаотичен.

Сарафов: Страхувам се за живота си, защото познавам Гешев

По думите на Тодоров главният прокурор му е казал, че няма избор и е опрян до стената, както и че „след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата“, както и със семейството му.

Също така, според Тодоров, Гешев му е казал по време на срещата от 14 май, че няма да подава оставка и че иска да спечели време, за да може да свърши работата, за която е избран на поста, а и защото се притеснява от репресивни действия към магистрати, считащи се за близки до него.

Иван Гешев скъса оставката си демонстративно

След като приключи изслушването на Тодоров, се очаква да бъде изслушан заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, както и Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция „Публична комуникация“ към Прокуратурата, която е била заедно с главния прокурор Иван Гешев на командировка в САЩ и е била свидетел на реакцията му, когато е получил писмо на летището в София.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм