Главният прокурор Иван Гешев показа оставката си я скъса демонстративно по време на първото си изявление, след като номираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел и шестима членове на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет поискаха да бъде предсрочно освободен.

Гешев коментира, че е бил предупреден, че трябва да подаде оставката си днес до 10 часа, а няколко месеца по-рано е получил предложение от Бойко Борисов да стане посланик в Израел или Турция и да има политическа кариера в ГЕРБ.

а мен думи като родина, татковина, отечество, мъжка дума и чест означават нещо. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено някъде, но всичко е било само и единствено в интерес на народа".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата. Гешев обяви, че е подготвил оставката си, но я скъса демонстративно на пресконференция  пред медиите.

Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев

"Не ме е страх. Фалконе е казал "страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж". Един човек ми каза "историята помни само смелите". Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни и които са в интерес на хората. Правя каквото трябва и да става каквото ще", каза още Гешев. 

По думите му в неделя е бил поканен до 10 часа в понеделник да подаде оставка. "Беше споменато моето семейство и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава", каза Гешев.

Прокуратурата забрани разгласяването на детайли за взрива срещу Гешев

"Ще ви изложа хронологично как виждам аз атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността, и защо се случи всичко това", допълни Гешев. "Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога в живота на българските граждани, да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност, с възрастните хора, които обират по къщите. Продължихме с организираната престъпност и европейските структури заявиха, че този проблем е решен. За пръв път се появиха и дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не разследваше. Даже някои министри-председатели подаряваха кученца на Путин", подчерта още Гешев.

Демерджиев: Искането на оставката на Гешев от страна на част от Прокурорската колегия има политически привкус

"Продължихме с олигарсите, сега се крият в Дубай, Сърбия. Обединиха се олигарсите, престъпниците и политическата мафия и всички, които искат да крадат. Аз и българските граждани не искаме това да продължава и днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Тук ще се присъединя към Борислав Сарафов, който каза, че прокуратурата трябва да излезе от политиката, аз съм съгласен и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, която до този момент в някаква степен внимателно да я ръководи в собствен интерес, а сега го прави безозбразно, брутално, нарушавайки правовата държава и върховенство на закона, и дори елементарния морал", заяви още Иван Гешев.

Какви са реакциите на депутатите след поисканата от ВСС оставка на Гешев?

"Всичко започна преди месец, получих предложение - казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Турция, Израел или да започна политическа кариера навярно в неговата партия", заяви още Гешев. "Атентатът срещу мен мисля, че бе целенасочен опит да бъда убит", каза още главният прокурор.

"Безобразно е медийна атака срещу мен лично и срещу прокуратурата, това беше очаквано до някаква степен, защото продължава от т.н. "демократична общност" в продължение на години, знаят се кои са партиите; закон за контрол за главния прокурор - той е с цел овладяване на прокуратурата, защото за мен категорично това е покушение върху върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности", подчерта още той. 

Бабикян пред Дарик: Искането за оставката на Гешев от Мария Габриел да не се тълкува като смелост

Припомняме, че преди броени дни номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после - и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът за искането на обвинителите от ВСС е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Гешев във връзка с разследването на опита за атентат срещу него. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм