Поисканата от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет оставка на Иван Гешев стана повод за коментарите на депутатите в 49-ия парламент.

Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев

Ден след като номинираната за министър-председател от ГЕРБ с първия мандат Мария Габриел прокурорската колегия поиска от Висшия съдебен съвет да освободи главния прокурор Иван Гешев. Темата стана повод за коментарите на депутатите. Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че Гешев е трябвало отдавна да си подаде оставката, защото е негоден за този пост.

Прокуратурата забрани разгласяването на детайли за взрива срещу Гешев

Кратък коментар направи и председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ.

Филип Станев от „Има такъв народ“ подчерта, че подкрепят отстраняването на Иван Гешев.

От ДПС и БСП запазиха мълчание.

Апелативната прокуратура в София подкрепи искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Считаме, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана", пишат от обвинението.

Ето и целия текст на становището:

"Прокурори от района на Апелативна прокуратура – София изразяват своето становище относно необходимостта от нова визия за развитие на държавното обвинение. Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме.

Подкрепяме искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия.

Считаме, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си.

Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм