Страхувам се за живота си, тъй като познавам г-н Гешев. Настоявам за охрана от Министерството на правосъдието, за да не се окажа убит така, както беше убит прокурор Колев преди 20-ина години при един друг главен прокурор. Призовавам правосъдния министър Крум Зарков да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Това заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на пресконференция в понеделник, цитиран от NOVA.

Ясен Тодоров: Изглежда, че Сарафов е направил опит за преврат в прокуратурата

Изявлението му идва часове след изказването на обвинител номер 1 Иван Гешев, при което той скъса оставката си и отправи различни обвинения срещу Сарафов. 

В края на изявлението си пред медиите Гешев посика оставката на заместника си и заяви, че ако не я подаде, лично той ще внесе във Висшия съдебен съвет предложение за отстраняването му.

"Няма да подам оставка, докато се ползвам с довериято на колегите си. Няма да правя театър и да късам ритуално и демонстративно оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика – доколкото това изобщо е възможно в тази ситуация. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите. Никога не съм искал да се стигне до това. Стигнахме точката на нетърпимост, че е необходим дълбок катарзис и да се отреже гнилото в прокуратурата", категоричен бе Сарафов.

Експерти пред Дарик: Гешев скъса пъпната връв с хората, които спомогнаха избирането му

Той обвини главния прокурор в това, че ползва като "лична резиденция една емблематична къща в курорта Боровец". "Това е така наречената „Вила на регентите”, в която са снимани сцени от филма "Тютюн”. Тя към момента е почивна база на служители от прокуратурата на Република България. Но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е приватизирал за собствено ползване. Г-н Гешев очевидно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост на институцията”, посочи Сарафов.

Иван Гешев скъса оставката си демонстративно

И допълни: „Очевидно е, предвид състоянието му, че Гешев няма да подаде оставка. Затова призовавам спешно ВСС да гласува отстраняването му. Недопустимо е прокуратурата да се използва за личен PR на Гешев”.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм