Братята Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов-Геле - са известни личности в България със своята противоречива история и връзки с криминалния свят.

Пламен Галев, роден на 23 ноември 1967 година в Кърджали, започва своята професионална кариера в системата на МВР веднага след като завършва службата във военните сили НРБ. От млада възраст, само на 20 години, влиза в РПУ - Станке Димитров, където става сержант. Показал качества и потенциал, той е избран да премине в Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там той среща Ангел Христов, който също е влязал в отряда през 1990 година на 20 години. Галев и Христов са под командата на арестувания по делото "Октопод" през 2010 година Алексей Петров.

Почина Ангел Христов от Братя Галеви

Въпреки че започват като членове на баретите, Галев и Христов напускат отряда след скандал в средата на 90-те години. След това Пламен Галев става оперативен служител в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен като разузнавач в службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 година, а Христов следващата година.

През 2000 година двамата се установяват в село Ресилово в района на Дупница. Там те строят голяма резиденция и регистрират своята първа фирма за транспорт по суша, въздух и море. Освен това, Пламен Галев и Ангел Христов притежават и управляват няколко други фирми. Те сключват партньорства с няколко фирми, които са контролирани от Васил Божков и се занимават с пътно строителство. Те също така участват в управлението на няколко подобни структури като "Автомагистрала Струма" АД и "Пътища Самоков" ДЗЗД.

Любена Павлова: Магистрати и полицаи бяха на заплата от 2 000 до 20 000 лв. при Пепи Еврото

По отношение на Феодор Феодоров, известен като "Голямата Федка" от Перник, Пламен Галев и Ангел Христов започват активно сътрудничество с него. Една от техните фирми става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. В процеса на проверката разследващите намират доказателства за незаконни дейности и таксуват ДДС в размер на 70 000 лева. Галевите имат обща фирма "Югозападна инвестиционна компания" с Феодор Феодоров. Те също се асоциират с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов в проекта "Спортни съоръжения и системи". Това име е свързано със спорен имот. Освен това, Галеви са партньори с Феодор Феодоров в "Инфра асет мениджмънт". Управителят на фирмата, Веселин Пейчев, е обвинен, че е укрил корпоративен данък в размер на 600 000 лева.

През 2009 година Пламен Галев кандидатства за депутат, но не успява. През 2012 година той е признат за участие в организирана престъпна група и е осъден на пет години затвор. След това той и Ангел Христов са обявени за международно издирване, за да изтърпят присъдата си.

Пламен Галев е женен и има две деца от този брак, но е разделен със съпругата си.

Журналист за Къро: Ликвидиран е, за да не разкрие истини за хора от властта

През декември 2008 година Пламен Галев е арестуван поради заплахи срещу журналистка. През 2009 година той е съден за изнудване, причиняване на телесна повреда и принуда. През същата година Галев е кандидат за депутат и е освободен под гаранция от 50 000 лева. През 2010 година Окръжният съд в Кюстендил го оправдава.

През юли 2011 година Пламен Галев е признат за виновен за организиране на престъпна група от Софийския апелативен съд и е осъден на седем години затвор. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото. Решението е взето през май 2012 година - съставът на ВКС, с председател съдия Савка Стоянова, намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които трябва да излежи в затвор от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да бъдат вкарани в затвора. През декември 2015 година ключов свидетел в делото срещу тях е намерен мъртъв.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм