Ангел Христов е починал в частната болница "Свети Иван Рилски" в Дупница, се твърди в неговия смъртен акт, съобщи пред bTV служителка. Съобщението за смъртта е подписано от лечебното заведение.

Почина Ангел Христов от Братя Галеви

Личната карта, която е предоставена на служителката в ЕСГРАОН, е била на Ангел Христов и е изтекла през 2018 г.

Той и Пламен Галев се издирваха с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. Т. нар. братя Галеви напуснаха страната преди 11 години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване.

БГНЕС


В същото време свещеник от Дупница разказа пред БНР, цитиран от Mediapool, че е получавал есемеси от т.нар. Братя Галеви през 11-те години, когато двамата са в неизвестност.

В неделя отец Георги Паликарски трябваше да извърши опелото на починалия Ангел Христов. Погребението беше отложено заради образуваните две досъдебни производства, които трябва да установят причините за смъртта на Христов и обстоятелствата при връщането му в България.

Отец Георги Паликарски се познавал добре с Братя Галеви и преди да бъдат осъдени и да напуснат страната. И той не знае къде са се били установили за тези 11 години, докато ги издирваха, но през това време продължавал да получава от тях SMS-и.

"Въпросът е този, че ми пращаха поздрави, SMS-и за Великден, за Рождество Христово, Христос Воскресе. Предполагам, че SMS-ите са от тях, но да са били изпращане от България - това са глупости", каза той.

Отец Георги е категоричен, че Пламен Галев не е в България: "Не, не. Отнякъде ще изскочи някоя сензация и за него".

Днес трябва да бъде извършена аутопсията на починалия Ангел Христов, за да стане ясна причината за смъртта му. На дупнишкото гробище вече е изкопан гробът, където ще бъде положен. Това е в близост на гробищния храм и е на видно място.

“Съдебномедицинската експертиза ще даде отговорите на въпросите кога точно е починал и от какво точно. Резултатите се очакват днес или утре. Няма данни да има свързаност между случая с Ангел Христов от Братя Галеви и убийството на Красимир Каменов-Къро”, заяви по БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Издирвани от Интерпол“: Кои са Братя Галеви

Братята Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов-Геле - са известни личности в България със своята противоречива история и връзки с криминалния свят.

Пламен Галев, роден на 23 ноември 1967 година в Кърджали, започва своята професионална кариера в системата на МВР веднага след като завършва службата във военните сили НРБ. От млада възраст, само на 20 години, влиза в РПУ - Станке Димитров, където става сержант. Показал качества и потенциал, той е избран да премине в Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там той среща Ангел Христов, който също е влязал в отряда през 1990 година на 20 години. Галев и Христов са под командата на арестувания по делото "Октопод" през 2010 година Алексей Петров.

Алексей Петров: Среден 3 е оценката на службите заради това завръщане на Ангел Христов

Въпреки че започват като членове на баретите, Галев и Христов напускат отряда след скандал в средата на 90-те години. След това Пламен Галев става оперативен служител в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен като разузнавач в службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 година, а Христов следващата година.

Безлов: Няма данни убийството на Ангел Христов да е свързано с това на Къро

През 2000 година двамата се установяват в село Ресилово в района на Дупница. Там те строят голяма резиденция и регистрират своята първа фирма за транспорт по суша, въздух и море. Освен това, Пламен Галев и Ангел Христов притежават и управляват няколко други фирми. Те сключват партньорства с няколко фирми, които са контролирани от Васил Божков и се занимават с пътно строителство. Те също така участват в управлението на няколко подобни структури като "Автомагистрала Струма" АД и "Пътища Самоков" ДЗЗД.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм