Властимането в България винаги е било крайна саможертва и е вършено от самоотвержени люде, понеже няма кой друг. Налага се все някой да я управлява тая държава. И винаги се случва този някой да няма алтернатива и затова не е леко да сдаде властта, за да не обрече родината на колапс.

В който и исторически момент да щипнем, ще намерим доказателства за това колко неблагодарна работа е управлението на България. Цар Самуил, например, се налага да евтаназира братята си, за да не се мъчат, та само на неговите плещи да се падне царуването. 

Тук зоркият читател ще си каже, че това се отнася за едни по-нецивилизовани времена. Нима няма пример от по-скоро? Има, разбира се. Та допреди някакви трийсет и малко години дори в Конституцията Член 1 задължаваше БКП да управлява. Представяте ли си каква тегоба? Да е задължително да управляваш. Да нямаш и ден почивка и сладко-сладко да си в опозиция или дисидент. Ужас, направо.

И стигаме до наши дни, в които управляващите толкова не искат да управляват, че ежедневно искат да свалят правителството и помежду си се заплашват, че ей сега ще паднат от власт. Срамна работа уж няма, но явно владеенето на родината е сред тях, защото даже не искат да си го признаят. 

Не е коалиция. 

На сглобка се дразнят. 

Само подкрепят отделни политики. 

Само главичката. 

Аз не управлявам, аз само да попитам нещо.

Толкова не са сигурни, че искат да управляват, че през няколко часа си спретват скандал, заради който да се свалят от власт. Но сетне държавническата самоотверженост се включва, майчинският инстинкт към нацията се проявява и управлението се стабилизира.

Може би най-нестабилната конфигурация се оказва с потенциала да бъде най-трайна и продължителна от години насам. Това в квантовата физика го наричат суперпозиция.

В общи линии това е, когато имаме квантова частица като един електрон. Неговите състояния са няколко едновременно, като само при измерване и наблюдение, то е конкретно. Но отдръпнеш ли поглед и за момент, то може да се промени тотално.

За да излезем от миниатюрния свят на квантовите загадки, може да теоретизираме управленската суперпозиция в момента така — ако човек види новина, свързана с управляващото мнозинство и тя е за това как са постигнали съгласие и всичко е наред, то при следващата новина това състояние може да се промени коренно и парламентът да се окаже блокиран, защото някой е решил да смени шефа на тротоарите във Враца

И всеки път, докато не наблюдаваме новини за правителството и парламентарното му мнозинство, то едновременно е в стабилно, реформаторско, евроатлантическо, конституционно състояние и ей сега ще метнат оставка и ще започнат да се арестуват и пребиват с геги, сякаш са овчари, които в тъмницата са си омесили стадата и се обвиняват взаимно в опит да си откраднат овце.

Някой прибързано ще каже, че това е страшно тъпо, непродуктивно и обрича страната на безвремие, докато се човъркат скандали, скандалчета и кадруванки. Но всъщност е гениално, защото ни дава стабилност. Благодаря.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм