Едно от най-хубавите ни качества като народ е щедростта. Българинът, колкото малко да има от нещо, е готов да го сподели. В старите приказки това обикновено е малко хлебец и подслон за нощувка на пътуващ непознат, но в днешно време това е даване на акъл и споделяне на непоискано дори мнение.

Да, в днешно време нямаме чак толкова много храна, колкото в миналото, защото тия излишни килограми няма да се образуват сами от въздуха, но пък интелектуално вървим във възходяща линия и може да прекараме цял ден онлайн, споделяйки геостратегически въжделения, разрешавайки морални казуси, борейки се с чуждите заблуди и гледайки клипчета с полуграмотно написани субтритри онлайн, защото не поназнайваме съвсем добре чужди езици.

През 1988-а година средностатистическият пълнолетен българин отделя едва по 1.3 часа седмично, за да обогати културата си по актуални обществени теми и международни въпроси.

През 1998-а година часовете стават 4.8.

През 2023-а година средностатистическият пълнолетен българин прекарва вече по 172 часа седмично в окото на информационната буря и умело жонглира със задълбочените си познания по история, военно дело, енергетика, имунизация, инфраструктурни ремонти, извънземни, изкуствен интелект и вредата от микровълновите фурни. 

Скандинавският бог Хаймдал, който е страж на божествения град Асгард и го пази от набезите на великаните, наблюдаващ денонощно всичко, стъпил на дъгата мост Бифрьост. Той вижда и чува всичко, включително как тревата расте. За разлика от него, българинът съществува реално и никога няма да допусне истината да бъде погубена или счупена в някоя пиянска оргия във Валхала.

Ние сме пазители на истината, но и на другата гледна точка. Имаме всички гледни точки, всъщност и веднага някой да каже, че две и две е четири, ще се появи някой да поясни, че една жена, приятелка на майка му, която работи в Института по висша математика в Лайпциг, е разказала как там има поръчка от глобалния Кабал да се налага тази теза и истината е, че 2 и 2 е 4.1, но десетата ни я крадат, докато блеем.

Истината, знаем, не е обективен факт, подплатен от емпирични опити и наблюдения, от изследвания, експерименти и обективни данни. Истината е въпрос на мнение.

А мненията са като зърната — всеки си има по едно.

Но ние сме стигнали до по-високи стандарти и имаме по едно мнение, което непрекъснато може да флуктуира спрямо този, на когото го даваме. Да, по-начетеният наблюдател би казал, че ние тепърва откриваме софизма и влизаме в джапанките на Питагор. Но ако той беше жив сега и беше българин, а не елин, щеше да каже, че сборът от площите на два квадрата е спекулация на имотната мафия, която иска от трудовия човек майка си и баща си хиляди евро на квадратен метър.

И да обобщи накрая: “Аз хипотенузата съм я карал като малък и имам имунитет. Вие се тровете, но като измрете от коклюш и студ зимата, да не дойдете да ми искате от БРИКС доларите!”

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм