Математиката навярно сме я измислили българите. Или поне българин в чужбина е гледал отстрани, докато я измислят. И е давал акъл, така че да се получи такава успешна наука.

Математиката е най-малко фалшифицирана и манипулирана, защото е желязна дисциплина на човешкото познание и мисъл. Почти няма да видите онлайн интелектуалци и интелектуалки да твърдят, че 3Х3 е много повече от 10. Най-много да използват просто събиране и изваждане за нумерологични натъкмявания на датата на раждане на Путин с Априлското въстание, но това пак е от влечението на народа ни към смятането.

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Престорено и/или прекомерно гостоприемство

Ние сме пресметлив народ, много точен и съответно добър по математика. Представяме се добре на олимпиади, IT секторът ни цъфти, най-бедни сме в ЕС, но имаме най-много коли за по над $100 000 и айфони на глава от населението, защото управляваме финансите си прецизно

Може да направим 100 километра магистрала с материали за 35 км, но да струва като за 150 000 метра аутобан. Защото най-много обичаме да събираме. Да събираме подписи, такси, данъци, лайкове, сено. Най-вече обичаме да събираме границите на кръвното налягане по време на весели моменти, когато сме се събрали с приятели.

“Замъглено от тупане в гърдите”. 100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Човеколюбието

От малки събираме. Първо се учим да събираме тръби в басейни, а като пораснем - газопроводи и петролопроводи и комисионите около тях. Е, после се налага да събираме капачки за детски линейки, но математиката ни учи на приоретизиране. Първо едното, после другото. 

А върхът на събирането го наричаме събор и този момент от математиката ни възвисява най-високо.

Но ако се наложи, можем и да вадим. Вадим кирливи ризи, вадим от 100 кладенеца вода, вадим кой от кого по-голям. Изваждаме на показ. А много умеем да вадим пред скоба, защото сме напреднали в математиката.

Понякога вадим няколко десетолевки пред скоба, за да се спрат скобаджиите и да не ходим на наказателен паркинг. Лешояди.

Но най-вече вадим късмет, защото сме единствената нация, която е винаги напред от казиното. Затова повече висим на машинките, отколкото работим. Повече пари вадим оттам.

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Ротация на врътките

Разполагаме с такава изчислителна мощ между ушите си и стигаме винаги до толкова коректни резултати, заради което подхождаме дори към най-непознатите теми с високо самочувствие. Толкова бързо сме свикнали да смятаме, че всичко, което сметнем, вече не е просто мнение, а факт. Дори да е мнение, то ние имаме право то да бъде считано за факт, аксиома и правотата ни да е константа. Защото имаме добри намерения и съответно нямаме повод да сгрешим.

Грешат другите и ни е много лесно да видим. Едно време не бяха толкова глупави хората, но сега се множат. И ние можем да умножаваме, все пак таблицата за това действие, ни казваха учителите едно време, че насън да ни побутнат, трябва да я знаем. И я научихме, макар никога да не схванахме кой глупак ще ни буди, за да му кажем две по осем. Но няма да имаме все калкулатор в джоба, по-добре да знаем.

Е, вярно е. Калкулаторът рядко ни е в джоба, защото не се разделяме от него в ръцете си. Телефонът ни е прозорецът за света, дори да сме в центъра на Вселената, което сме го изчислили отдавна, че е Стара Загора. 

В деленето иначе сме ненадминати. Толкова може да делим и да се делим, че ние винаги поставяме всичко под общ знаменател. Толкова сме изкусни, че даже не ни е нужен алгоритъмът на Евклид за това нещо, ние просто знаем.

Българите можем дори да делим на 0, но международното положение ни завижда и ни казва, че не е възможно. Винаги са ни подрязвали крилцата.

Коя е Ружа Игнатова и защо новината за убийството й предизвика такъв интерес?

С геометрията и пространственото мислене също нямаме равни. Кръговете Олимп, Монтерей, Агнешки главички, Котараци, Сараи са само част от множеството. През 90-те имахме повече пирамиди, но все още издирват нашата създателка на най-голямата пирамида някога. Ружа. Толкова сме геометрично надарени, че даже един квадрат ни е 500.

Единствената ни грешка е, че наричаме Северната скоростна тангента така. Не е тангента. Може да е хорда, но това са подробности.

Като го изключим това, математиката много ни върви. И това не зависи от социалното положение, възрастта, пола, образованието. Дори падналият на четири крака в тъмната стаичка в онзи репортаж от президентските избори преди вече толкова години казва: “Да, ама днеска π!”

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм