“Ружа Игнатова излезе на сцената в бална рокля в цвят бордо, цялата украсена с черни пайети. Пробляснаха прожектори, избухнаха огнени кълба, а от колоните прозвуча "Girl on Fire" на Алиша Кийс”, пишат от CNN.

"Изглежда като момиче, но е пламък. Толкова е ярка, че може да изгори очите ти - по-добре гледай в друга посока", прозвуча песента, докато лъчезарната Игнатова благодареше на ликуващата публика в лондонската зала "Уембли".

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Това се случва през юни 2016 г., когато криптовалутите все още бяха относително непознати на широката общественост, а ранните инвеститори се надпреварваха да бъдат едни от първите забогатели от тях. Игнатова наричаше себе си "криптокралицата" и рекламираше компанията си OneCoin като доходоносен съперник на Биткойн на разрастващия се пазар на криптовалутите.

"След две години никой вече няма да говори за Биткойн", каза тя, докато инвеститорите я аплодираха бурно в залата.

Шестнадесет месеца по-късно Игнатова се качи на самолет в София и изчезна. Оттогава тя не е виждана.

Властите в САЩ твърдят, че OneCoin е била пирамидална схема, която е измамила хора с повече от 4 млрд. долара, тъй като Игнатова е убедила инвеститори в цял свят да налеят пари в нейната компания. Федералните прокурори описват OneCoin като една от най-големите международни схеми за измама, извършвана някога.

„Криптокралицата“ влиза в списъка най-издирваните лица на ФБР

Понастоящем Игнатова е една от 10-те най-издирвани бегълци на ФБР, заедно с лидери на престъпни групировки и убийци. Тя е единствената жена в този списък. От 529-те бегълци в списъка на ФБР от началото на съществуването му през 1950 г. тя е една от едва 11-те жени.

Игнатова и нейните партньори "измамиха нищо неподозиращи жертви с милиарди долари, твърдейки, че OneCoin ще бъде "убиецът на биткойн", заяви в изявление през декември 2022 г. федералният прокурор на Ню Йорк Деймиън Уилямс.

Тя е знаела, че това е измама от самото начало, се казва в съдебните документи

След като Игнатова изчезва през октомври 2017 г., лицето ѝ е поместено на уебсайта на ФБР и в най-големите новинарски издания по света. Тя е и един от най-издирваните бегълци в Европа.

В долната част на обявлението й за издирване от ФБР има бележка: "Смята се, че Игнатова пътува с въоръжени охранители и/или сътрудници. Възможно е Игнатова да си е направила пластична операция и да е променила външния си вид".

Издирваната от ФБР „Криптокралица“ Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

От ранна възраст Игнатова иска да бъде богата

42-годишната Ружа Игнатова е германски гражданин, но е родена в България, където баща ѝ е инженер, а майка ѝ е учителка.

В книгата си "Изчезналата криптокралица" авторът Джейми Бартлет подробно описва нейния възход от скромно начало до предприемаческа слава.

Когато е била малка, семейството ѝ се премества в Германия, където Игнатова се отличава като добра ученичка и прекарва свободното си време в учене и игра на шах, пише Бартлет. Съучениците ѝ я описват като умна, целеустремена и сдържана.

Игнатова печели университетска стипендия в Констанц, Германия, където се запознава и омъжва за свой състудент по право. Бартлет пише, че не е искала да има деца, защото те щели да ѝ попречат да забогатее.

Тя също така споделяла на хората, че иска да стане милионер до 30-годишна възраст.

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

"Тя отчаяно искаше да бъде богата", пише Бартлет.

След като завръшва европейско право в Оксфордския университет, Игнатова получава работа в София като консултант в международната консултантска компания McKinsey & Company.

Клиентите ѝ се доверяват и се отнасят с уважение към нейното издигане и неистовото желание да бъде богата, пише Бартлет. Помага ѝ владеенето на езици, включително руски, немски, английски и български.

Външният вид е от значение за Игнатова, която често посещава събития с вечерни рокли и яркочервено червило, а от ушите ѝ висят диаманти.

"Всичко показваше успех и блясък", пише Бартлет. "Тя беше обсебена от стила и имиджа."

През 2014 г. Игнатова и сътрудникът ѝ Грийнууд започват да представят OneCoin на инвеститори в Европа, Ню Йорк и по целия свят. Те организират онлайн уебинари и конференции, на които призовават потенциалните инвеститори да депозират средства в сметка, която ще позволи закупуването на пакети OneCoin, се посочва във федералния обвинителен акт.

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

OneCoin е функционирала като маркетингова мрежа на много нива, в която инвеститорите са получавали комисиони за набирането на други хора, които купуват пакети с криптовалута, твърдят федералните прокурори. Пакетите са били предназначени за различни нива на доход - от "начинаещ" до "търговец-магнат".

Според съдебните документи Игнатова и нейните партньори са обещавали на купувачите петкратна или дори десетократна възвръщаемост на инвестициите им.

Последвала е лудост за купуване. Само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и четвъртото тримесечие на 2016 г. инвеститорите са дали на OneCoin повече от 4 млрд. долара, твърдят федералните прокурори, като се позовават на документи, получени в хода на разследването. Според съдебните документи около 50 млн. долара са дошли от инвеститори в САЩ.

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова вече не се води български гражданин

"Тя перфектно е набелязала времето за своята схема, възползвайки се от неистовите спекулации в първите дни на криптовалутите", заявява Уилямс, висш федерален прокурор в Манхатън.

OneCoins не са били добивани като другите криптовалути, обясняват федералните следователи. Вместо от армии от мощни сървъри, OneCoin се генерираше от софтуер, се казва в съдебните документи.

Федералните прокурори заявиха, че в имейл до Грийнууд през август 2014 г. Игнатова пише: "Всъщност, не добиваме, а даваме на хората лай*a".

Стойността на OneCoin не се е основавала на пазарното търсене и предлагане, както при другите криптовалути, твърдят прокурорите, а просто се е манипулирала частно от самата OneCoin.

Издирват Ружа Игнатова в Гърция, но няма и следа от нея

Но след това пирамидата се срина

Фасадата започва да се пропуква през 2016 г., когато инвеститорите все по-трудно продават своите OneCoins, за да си възвърнат първоначалните инвестиции, се казва в съдебните документи.

В интернет започнала да се разпространява информация, че бизнесът е измама. Медиите започнаха да задават въпроси. Международни и американски федерални следователи се включиха в разследването.

Не е ясно какво се е случило с брака на Игнатова. Но според ФБР тя е научила, че OneCoin се разследва, след като е подслушвала апартамента на американския си приятел и е разбрала, че той сътрудничи на федералното разследване.

През октомври 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ повдигна на Игнатова обвинения за електронна измама, заговор за извършване на електронна измама, измама с ценни книжа и заговор за пране на пари, за всяко от които се предвижда максимална присъда от 20 години затвор. Тя е обвинена и в един случай на заговор за извършване на измама с ценни книжа, за който се предвижда максимална присъда от пет години. Федерален съдия в Ню Йорк издаде заповед за ареста ѝ.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

По-малко от две седмици по-късно, на 25 октомври 2017 г., тя се качва на полет от София за Атина, се казва в съдебните документи. След това изчезва, оставяйки бизнес партньорите си да поемат отговорността за фалита на компанията.

Едва наскоро излезе информация, подкрепена с документи, че Ружа Игнатова била убита по поръчка на Христофорос Аманатидис–Таки през ноември 2018 г. на яхта в Йонийско море, повече от година след като Ружа е видяна за последно в Атина. Тялото на убитата било нарязано и изхвърлено във водата, показва разследване на BIRD.bg.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм