Сътресенията в индустрията на криптовалутите разтърсиха големите борси и сринаха стойността на цифровите активи, но поне една група може да спечели: адвокатите по несъстоятелност.

Нашумели фалити, включващи крипто борса FTX, хедж фонд Three Arrows Capital и крипто заемодатели BlockFi, Celsius Network и Voyager Digital Ltd, генерират нови възможности  и големи такси за адвокатските кантори, които съветват закъсали компании.

Още за краха на криптовалутата FTX

Големите адвокатски кантори могат да спечелят повече от 100 милиона долара юридически такси по време на дълготраен фалит, казаха експерти.

Трябва да платите на гробаря“, каза Адам Левитин, професор по право в университета в Джорджтаун, който специализира в законите за фалита. 

Това са сложни случаи с куп нови проблеми и не трябва да е изненадващо, че ще изискват много участие на адвокати.

Стойността на биткойните е спаднала с 65% досега тази година, повличайки надолу други крипто активи и оставяйки инвеститорите объркани. Грандиозната имплозия на FTX миналия месец изпрати нови ударни вълни в индустрията на криптовалутите.

Крипто и регулации – създадени един за друг

Една американска адвокатска кантора, Kirkland & Ellis, представлява BlockFi в делото за несъстоятелност, заведено в понеделник, и също така е водещ съветник на Celsius Network и Voyager Digital, които подадоха молби за издаване на удостоверения за несъстоятелност по-рано тази година.

Къркланд има едни от най-високите тарифи в индустрията, като таксува до $1995 на час за работа на своите партньори по случаите Celsius и Voyager, според съдебни документи. Фирмата, която не отговори на искане за коментар, е печелила средно около 3,3 милиона долара всеки месец във всеки от тези случаи досега.

Тарифите за фактуриране на адвокатска кантора обикновено не са публични, но в случаите на несъстоятелност адвокатите на компанията длъжник трябва да опишат подробно своите фактури и да поискат одобрение от съдия за техните хонорари.

Криптовалутата - начин да запазиш спестяванията си

На адвокатите се плаща от активите на масата на несъстоятелността, а експертите казват, че съдиите рядко изискват значителни намаления на професионалните хонорари.

Къркланд вече е доминиращ при фалити на големи публични компании и това просто се простира до нова област на фалит“, каза Лин ЛоПуки, професор по право в Университета на Флорида, който е изучавал фалити и корпоративно преструктуриране. 

Ако те доминират в крипто, това ще ги задържи на върха.

Къде мога да съхранявам крипто активите си?

При едно от по-големите си скорошни дела Къркланд спечели 83 милиона долара под формата на правни за работата си в дългосрочния фалит на доставчика на сателитни услуги Intelsat, фактурирайки повече от 87 000 часа, показват съдебни документи.

Партньорът на Kirkland Джошуа Съсберг е водещ съветник и при трите фалити на фирмата, свързани с крипто. Той е участвал в много големи корпоративни фалити през последните години, включително за веригата киносалони Cineworld Group и JC Penney Co Inc.

Платформа за криптовалута случайно преведе 10,5 милиона долара на австралийка

СЛОЖНИ ВЪПРОСИ

Фирмата от Уолстрийт Sullivan & Cromwell е съветник по несъстоятелността на FTX. Фирмата все още не е разкрила таксите си, но в случай от 2021 г., включващ Kumtor Gold Company, партньорите на фирмата таксуват до 1825 долара на час.

Sullivan & Cromwell също представлява търговската фирма Alameda Research, основана от основателя на FTX Сам Банкман-Фрид, като кредитор във фалитите на Celsius и Voyager. Адвокатската кантора не отговори на искане за коментар.

Издирват Ружа Игнатова в Гърция, но няма и следа от нея

С нарастването на фалитите на крипто, адвокатската кантора с най-високия максимален процент на таксуване, разкрит досега, е Latham & Watkins, която съветва Celsius по регулаторни въпроси и е съветник на длъжника към Three Arrows Capital. Най-високата ставка на кантората е 2075 долара на час, според съдебните документи. Latham също не отговори на искане за коментар.

Случаите с криптовалута са особено значими за практиките на несъстоятелността на адвокатските кантори, тъй като заявленията по глава 11, предизвикани от пандемията Ковид-19, и борбите на търговците на дребно започнаха да се забавят, казаха правни експерти. Кризите в определени индустрии, като например криптовалутите, могат да поддържат бизнеса да тече и да осигурят години стабилни приходи.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

Адвокатите в крипто делата трябва да се справят с множество въпроси, нови за закона за несъстоятелността, включително дали цифровите активи, депозирани на платформа, са собственост на клиента, или на самата платформа, според експерти по законодателството по несъстоятелността. Тази решимост може да помогне да се реши каква част от депозита си клиентът вероятно ще възстанови от фалирала фирма.

Левитин, бивш член на отдела за преструктуриране в адвокатската кантора Weil, Gotshal, & Manges, каза, че такива сложни въпроси изискват най-добрите адвокати.

В противен случай става просто надпревара за заграбване, в която най-големите и най-сложните кредитори грабят всичко за себе си“, каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм