Много от вас може би са чували, че законовите рамки и регулации около крипто пазара са изключително неясни. Въпреки че крипто навлиза все повече и повече на световните пазари, регулациите си остават сива и неясна материя. Последните развития в този бързоразрастващ се сектор потвърдиха спешната необходимост от правила и регламенти. Скорошни събития на така наречените пазари на „стабилни монети“ показаха още веднъж рисковете, поети от притежателите при липса на регулация, както и въздействието, което има върху други крипто активи.

Цифровите активи варират от токени, които могат или не могат да бъдат сравнени с ценни книжа, до стабилни монети като USDT и USDC например, и цифрови валути на централни банки. Заинтересованите страни на пазара на цифрови активи имат различни възгледи и нужди в зависимост от тяхната роля в екосистемата, организационната история, управленския опит и по-широките приложения, които са използвали. Възгледите на традиционните финансови фирми с добре установени процеси на управление се различават от тези на крипто компании, които са силни в технологиите, но може да нямат опит в управлението на риска. Политиците имат различен подход; стремят се да намалят рисковете за инвеститорите и пазарите, като в същото време обмислят собствените си цифрови активи.

Блокчейн и мястото му в новата дигитална ера

В настоящата несигурна среда всеки от тези три ключови участници в екосистемата – традиционни финансови корпорации, криптовалути и политици – може да се възползва от използването на доказани рамки и подходи. Това може да помогне за насърчаване на отговорни иновации в сектора на цифровите активи.

И докато има страни, които са узаконили крипто по най-ясния и недвусмислен начин, все още има такива, които се лутат в преследване на рамки и правила. Тъй като все повече хора се обръщат към криптовалутите или като инвестиция, или като спасителен пояс, критиките към криптовалутите продължават да се проявяват в набор от ограничения върху тяхното използване. Правният статут на биткойна и алткойните (алтернативни монети на биткойн) варира значително в различните държави, докато в някои правила не са формулирани или постоянно се променят. И ако трябва да дадем успешни примери, бихме стартирали с Република Ел Салвадор. Страната стана първата държава, която направи BTC законна валута през септември 2021 г., последван от Централноафриканската република през април тази година.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

Можем да продължим и с други примери, които се стремят към регулация на крипто пазарите. Например, през септември Калифорния стана първият щат, който официално започна да проучва как да се адаптира широко към криптовалутите, с планове да работи с федералното правителство за изготвяне на регулации. Обединеното кралство също разкри планове за регулиране на някои криптовалути. Великобритания ще продължи напред по отношение на регулирането на крипто. Няколко европейски страни като Германия вече имат основни регулации за крипто.

За съжаление обаче, ситуацията не е толкова “розова” навсякъде. Въпреки че повечето страни не правят използването на биткойн незаконно, неговият статут като средство за разплащане или като стока варира с различни регулаторни последици. Някои държави са поставили ограничения върху начина, по който може да се използва биткойн, като банките забраняват на своите клиенти да извършват трансакции с криптовалута. Други държави са забранили използването на биткойн и криптовалути директно, с тежки санкции за всеки, който извършва трансакции.

Динамиката на криптовалутата

Една от целите на ЕС е да приведе в съответствие правилата в целия съюз, така че крипто компания, лицензирана в една страна, да може да предлага услуги в други държави членки. Унифицираните регулации целят да защитят по-добре европейците, които са инвестирали в тези активи, и ще предотвратят злоупотреби с крипто активи, като същевременно ще благоприятстват иновациите.

Според скорошен доклад на EY (Ernst & Young), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е посочила, че работи за въвеждане на рамка за отчитане на крипто активи (CARF - Crypto-Asset Reporting Framework). Регулациите ще се фокусират върху посредници или други доставчици на услуги, които позволяват или предоставят платформа за обмен на крипто активи във валута или други активи, улесняват някои подлежащи на отчитане плащания или позволяват прехвърлянето на криптоактиви. Организацията ще обърне внимание и на „критериите за адекватно определяне дали крипто актив може или не може да се използва за разплащане или инвестиционни цели”. ОИСР ще работи не само върху формулировката, но и за „осигуряване на широко прилагане на CARF като единна глобална рамка за регулиране, проследимост и отчитане на съответните крипто активи“.

Правилата ще помогнат на начинаещите крипто инвеститори да не станат жертва на измами, за които регулаторите предупреждават, че са широко разпространени в индустрията. Te все още се нуждаят от окончателно одобрение и се очаква да влязат в сила до 2024 г., включват мерки за предотвратяване на манипулиране на пазара, пране на пари, финансиране на тероризма и други престъпни дейности.

В заключение бихме казали, че крипто определено не е незаконно или нелегално. Въпреки че хората могат да възприемат цифровите активи като такива, вярваме, че това се дължи на неясните рамки и правила в сектора. Банковата система е здраво вкоренена в нашето общество и ще продължи да бъде такава още известно време. Но иновациите не могат да бъдат спрени, нито трябва. Криптовалутите са тук, за да останат. Ефективното управление на риска и използването на доказани регулаторни рамки може да минимизира несигурността на пазара и да насърчи иновациите в областта на крипто.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм