На 25 март 2022 в София е застрелян с три куршума бившият шеф на „Криминална полиция“ във Второ РПУ Любомир Иванов, става ясно от разследване на BIRD. От касата в дома му са иззети документи, които придобиват статут на веществени доказателствени средства /ВДС/ по делото за убийство, което води Софийска градска прокуратура. Сред тях са няколко справки с агентурни донесения. В една от справките се твърди, че криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис – Таки, а в друга се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му.

Коя е Ружа Игнатова и защо новината за убийството й предизвика такъв интерес?

BIRD успя да потвърди номера на делото, към което са приложени справките – 8467/2022 по описа на Софийска Градска Прокуратура с наблюдаващ прокурор Илиян Банков. Той придобива популярност в медийното пространство с разследването на пътно-транспортни произшествия и фатални инциденти.  В ГДНП същите справки се намират в полицейско дело (досъдебно производство) 0068/25.03.2022). По данни от наши източници, въпросните справки са  приложени и по няколко дисциплинарни дела на Дирекция Инспекторат на МВР. Впечатление прави, че досъдебното производство се води от разследващ полицай в ГДНП, а не от следовател, което навежда на убеждението, че по него не са обект на разследване служители на МВР. Съществуването на справките е добре известен факт за почти всички служители от ръководния състав на МВР още от откриването им в касата на разстреляния бивш полицай.

Издирваната от ФБР „Криптокралица“ Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

В тази публикация разглеждаме две от тези справки: за екскурзията на шефа на отдел “Убийства” при ГДНП Михаил Наумов до Куба и за Ружа Игнатова.

Информатор с инициали „ИИ“ е докладвал, че Наумов е пътувал до Хавана за новогодишните празници 2019-20 г. със свой колега и двамата са били придружавани от съпрузите си. Полицаите били отседнали в петзвезден хотел в курорта Варадеро, на около 100 км. от Хавана. На място те наели риболовна яхта за няколко дни, излизали за риба и празнували Нова година в компанията на още трима българи и италиански гражданин. Отлетели към България на 06.01.2020 г., като се запасили с голямо количество кубински пури за търговия в страната.

Скъпата почивка, която не съответства на доходите на полицаите, била платена от Иван Петлешков – приближен на Христофорос Аманатидис – Таки. Чрез Петлешков Михаил Наумов предавал на Таки информация от СРС и разпъвал чадър над разследванията за убийства, свързани с криминалния бос. Лицата, с които полицейските шефове ходили на риба по време на екскурзията, също работели за Таки. Това поне твърди авторът на справката.

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

Втората справка е кратка – само една страница и отново е агентурно донесение от информатора “ИИ”. В нея става дума за Иван Танев – Универсалния, който бил приближен с Таки, а Таки успял да издейства чрез Пеевски да го свалят от издирване.

По-важното сведение е за това как баджанакът на Аманатидис – Георги Георгиев Василев, е разказал в нетрезво състояние, че Таки е поръчал убийството на криптокралицата Ружа Игнатова, което е станало през ноември 2018 г. на яхта в Йонийско море, повече от година след като Ружа е видяна за последно в Атина.Тялото на убитата било нарязано и изхвърлено във водата.

Що за справки са това и какво следва от тях?

Справките са датирани от 08.01.2020 г. Написани са в характерен полицейски стил с множество правописни и граматически грешки. Освен текста, в тях има и снимки от паспорти на докладваните лица. Повечето описани в справките събития като пътувания до Куба, отсядане в скъп хотел и наем на риболовна яхта, са лесно проверими.

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

Репортер на BIRD разговаря с източник, който е запознат с изготвянето на тези справки. Те не са официално възложени в рамките на оперативна разработка на службите. По думите му информацията е събрана по частна инициатива на бивши служители в службите, които са използвали свои агентурни източници. Информацията е била изпратена в няколко правоохранителни институции, включително и в посолството на САЩ.

Въпреки това би било редно сведенията да бъдат проверени от службите, още повече след като справките стават ВДС. Логично е, че наличието на информация с такова чувствително съдържание в касата на убития бивш полицай би могло да е мотив за престъплението. От съдържанието на документите, намерени в касата на убития, може да се предположи, че той е събирал информация за служителите от отдел “Тежки престъпления” в ГДНП. Особено смущаващ е фактът, че сега на този отдел и служителите на ДНСП е поверена работата по разкриването на убийството. Най-малкото е налице конфликт на интереси.

„Криптокралицата“ влиза в списъка най-издирваните лица на ФБР

Извън съмнение е големият обществен интерес към съдбата на Ружа Игнатова – най-издирваната жена в света, за която ФБР дори обяви награда от 100 000 долара. Ето защо всяка информация за предполагаемото й убийство, макар и събрана косвено, заслужава най-подробна проверка. Още повече, че вече има многобройни съдебни и медийни разкрития за връзките между Ружа Игнатова и Христофорос Аманатидис – Таки. 

Това важи и за по-плътната информация за връзките на високопоставен полицейски шеф  с лица от криминалния контингент, получаването от тях на неправомерни облаги и престъпления по служба в полза на групировката на Таки. 

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова вече не се води български гражданин

До момента обаче няма данни нито за отделно производство за убийството на Игнатова, нито за такова срещу Наумов.

Какво се знае за лицата от справките?

Михаил Наумов е извървял пътя до началник на сектор „Престъпления срещу личността“, по-популярен като „Убийства“, започвайки от квартален инспектор. Преди промените е сред възпитаниците на елитното спортно училище „Олимпийски надежди“. Занимава се с борба и има призови класирания на световни и европейски първенства за полицаи. Има сериозни успехи като служител на секторите „Убийства“ и „Грабежи“ в СДВР. След идването на ГЕРБ, Наумов застава начело на отдел „Престъпления срещу личността“ в ГДНП. При първото правителство на Борисов участва активно в разкриването и осъждането на „Наглите“ и „Килърите“. По това време има професионални търкания с началника на „Терора“ в ГДБОП Валентин Цоновски. Това не е изключение от тенденцията още от времето на ЦСБОП антимафиотите да „воюват“ с полицията. През 2012 г. има данни, че е подготвян атентат срещу Наумов. Тогава небезизвестният  Любомир Илиев – Любо Къдравия е задържан по обвинение, че е подготвял убийствата на прокурора Олег Янев, председателя на Мешерето Христо Върбанов – Папата и началника на отдел „Убийства” към ГДНП Михаил Наумов. Доказателствата по случая не стигат, за да издържи обвинението пред съда. Всички инстанции оправдават подсъдимите.

Издирват Ружа Игнатова в Гърция, но няма и следа от нея

С началото на работата по „студените досиета“ – убийствата на Прехода, започват много меко казано „спорни“ моменти в професионалната дейност на сектор „Престъпления срещу личността“ в ГДНП. Провали не липсват и по „пресни“ казуси.

Един от най-скандалните случаи, по които сектора работи е „убийството на Пеевски“. Случаят се превърна във фиаско за МВР и прокуратурата. Много от делата на сектора се крепят на показанията от свидетели като Венцислав Дамянов – Венци Боксьора и Ивайло Серафимов. Практиката сочи, че такива свидетели биха казали всичко, което МВР и прокуратурата биха искали да бъде казано. Много често показанията им са опровергани от наличната по делата фактология. При по-задълбочен анализа ще забележим, че обвиненията по делата, водени от този екип, се крепят предино на показанията на 5-6 повтарящи се компрометирани свидетели. Секторът на Наумов се проваля по традиция при разкриването на убийства, като това на Татяна Стоянова – покойната секретарка на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Източници близки до разследването разказват, че там поради немарливост или поради друга причина не са били събрани доказателства, които биха могли да доведат до разкриването на престъплението. Много специфичен момент е, че по този казус има доста обосновани подозрения за връзка между близкия до Делян Пеевски Тодор Попов и извършеното престъпление. През последните години има и опасения, че сектор „Престъпления срещу личността“ се намесва в разпределението на наркопазара през разработките, които води срещу участниците в този „бизнес“.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

Стойчо Кубатов е един от доверените хора на Наумов. Свидетелство за това е присъствието му заедно с Наумов на награждаване с грамота от страна на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Кубатов се изявява и като експерт на форуми по сигурността. Той също е състезател по самбо и борба. Преди да попадне в сектора на Наумов изпъква предимно със спортни постижения в МВР.

Васко Станимиров е от Кюстендил и има участие в няколко фирми, чието имущество е под запор от НАП и БАКБ. През 2002 г. е продал фирмата си „В И М“ – ООД на Мирослав Станимиров, един от основателите на СИК.

Иво Кръстев Иванов изглежда е борец и участва в управата на клуб за борба в Зверино. Няма участия във фирми.

Massimo Isopi има бизнес в България заедно с други италиански граждани и изглежда е базиран в Кюстендил. Той не е известен на прокуратурата в Италия, твърдят наши италиански колеги, с които се консултирахме.

Издирван в САЩ крайнодесен екстремист се укрива в България (снимки)

Иван Петлешков стана известен покрай делото за изнудване срещу Ахмед Доган и Делян Пеевски от един български и двама румънски граждани. В него Петлешков е таен свидетел на прокуратурата под номер 426. 

Пред съда Петлешков се явява по мярката за задържане на Делиан Георгиев и румънеца Дорин Йордаке. Там той разказва, че обвиняемите му показали доклад на неназована служба за контрабанда на цигари и финансиране на тероризма, в който присъствали имената на двамата изнудвани – Доган и Пеевски. От него било поискано да предаде, че срещу сума от 12 милиона евро имената им можело да бъдат заличени. 

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига обвинение за финансиране на тероризъм по член 108 от НК. След това очевидно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за многократно споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски. Прокуратурата твърди още, че имала флашки с доклада, но те не са приложени по делото. След няколко месеца в ареста и споразумение с прокуратурата, двамата задържани бяха освободени.

Казусът „Божков“ продължава: Задържаха и шефът на Комисията по хазарта

Фирмата “Трафик СОТ”, която е свързана с Петлешков, има договор за охрана със Сопотските машиностроителни заводи – едно от най-големите оръжейни предприятия на Балканите. Петлешков има и заложна къща, както и ресторантьорски бизнес.

Според оперативна информация на BIRD, изнесеното в справката е много близо до фактическото положение на нещата. Петлешков е доверено лице както на Таки, така и на Пеевски. На него е поверена важна роля за пазаруване на вот на предстоящите избори през април.

„Утре“ вече е „днес“. Как дигиталните валути превръщат бъдещето в реалност

Христофорос Аманатидис – Таки считан в миналото за един от големите български наркобосове, обявен за издирване след като групата му е задържана, но той успява да се измъкне. Живее в Дубай. След няколко години обявата за издирването му от Интерпол беше свалена. Близкият до него адвокат Рашев твърди, че срещу Таки няма никакви действащи ограничения за пътуване. Аманатидис е разследван по дело за пране на пари и финансиране на тероризъм на Сейшелите, заедно с Константин Върбанов брата на бившата зам.-председателка на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ.

Красимир Каменов – Къро  като наследник на структурата на ВИС 2 е считан за партньор на Таки в миналото, но според източници от ъндърграунда отношенията им са охладнели през последните години.

Размиг Керопе Чакърян – Ами  се прочу като собственик на “златната” лаборатория и “златните” паркинги на Капитан Андреево, ключови доходоносни точки, свързвани с интересите на Таки.

Бизнесмен от София е измамен с над 1 милион лева

Иван Танев – Универсалния беше обвинен по делото за източване на ДДС “Универсалните” заедно с Мила Георгиева. Това дело изглежда катастрофира преди да бъде внесено в съда. В Румъния срещу него и Георгиева се води дело за кражбата на 26 милиона евро от европейските помощи за бедни. Счита се, че живее в Дубай.

Георги Георгиев Василев освен съсобственик в голямата строителна фирма „Джи Пи Груп“ е женен за манекенката Ана Шехтова, чиято сестра Боряна Шехтова е съпруга на Христофор Аманатидис – Таки. Всички те живеят в ОАЕ. След скандала „Джи Пи Гейт“ срещу Василев започна досъдебно производство и беше блокирана многомилионна сума, която той се опитал да прехвърли в Дубай. Изходът на това производство не е ясен. 

КФН: През последните 3 години са получени 6 сигнала за фирми, свързани с NEXO

Ружа Игнатова е издирвана от ФБР за измамата OneCoin, криптопирамида завлякла клиенти по цял свят с над 5 милиарда долара. Тя е видяна за последно на летището в  Атина, където каца с полет от София на 25 октомври 2017 г. и е посрещната от рускоговорящи лица. По това време срещу нея вече има образувано дело за измама от прокуратурата в Билефелд, Германия и българската прокуратура е знаела за него. Има данни, че тя е била предупредена за предстояща заповед за арест от български полицейски служител, присъствал на среща в Европол.

След изчезването на Игнатова част от нейните недвижими имоти преминават във фирми свързани с Боряна Шехтова и финансиста Емил Хърсев. Но съвместно управление на активи от майката на Ружа – Веска Игнатова и Боряна Шехтова е имало и преди изчезването на Игнатова, сочат справки в Търговския регистър. Има данни, че телефонът на Таки е открит в телефонния указател на брата на Ружа Игнатова, който беше задържан в САЩ. В съдебните документи в САЩ името на Таки не фигурира, но се споменава лице, което е било шеф на сигурността на Ружа Игнатова и едновременно с това мощен наркотрафикант.

Как да изберем крипто борса или посредник за закупуване на криптовалути?

Какво казват институциите?

Потърсихме за коментар министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев със следната фактология и въпроси:

“В дело 0068/25.03.2022 по описа на ГДНП се съдържат ВДС със сведения за убийството на издирваната от ФБР Ружа Игнатова. Според въпросното ВДС – агентурно донесение, тя е била убита на яхта в Йонийско море по поръчка на Христофорос Никос Аманатидис – Таки.

В същите материали се твърди, че началникът на отдел Убийства в ГДНП Михаил Наумов има нерегламентирани контакти с лицето Иван Петлешков, което е свързано с Таки.

Съоснователят на NEXO: Ще съдим България за 1 млрд. долара

Въпроси:

Дали след анализа на тези данни е образувано отделно разследване за убийството на Игнатова и ако е образувано, кога е станало това? Сезирана ли е прокуратурата?

Има ли образувано разследване за нерегламентираните контакти на Михаил Наумов с Иван Петлешков и други лица свързани с Таки?”

До редакционното приключване на статията не получихме отговор от министъра.

BIRD се свърза и с бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков, тъй като именно по негово време преди година справките придобиват статут на ВДС по делото за убийство на Любомир Иванов. Също така Рашков отстрани от поста му Михаил Наумов.

По телефона Бойко Рашков не пожела да коментира дали му е известно за тези справки, но подчерта, че Михаил Наумов е имал много съмнителни контакти с осъждани лица и е бил отстранен съвсем закономерно от поста. Рашков коментира също, че след като той напуска министерството там са се случили множество спорни назначения.

Бъркотия за милиарди: Съдебните неволи след краха на FTX

Няколко пъти се опитахме да се свържем по телефона с прокурора Илиян Банков, който наблюдава  делото 8467/2022. От рецепцията на СГП обещаха да му предадат за обаждането и молбата за обратна връзка, но такава не последва. Без отговор останаха и въпросите изпратени по електронна поща до пресофиса на Главна прокуратура.

Проверка в сайта на ПРБ за преписката 8467/2022 по описа на Софийска Градска Прокуратура не дава резултати. Това се наблюдава при преписки от особена важност, които се засекретяват без обяснения и движението по тях не е видимо за публиката.

Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с NEXO

Транскрипция на справките. Запазен е оригиналния правопис:

СПРАВКА

На 27.12.2019 година при проведена среща с информатор постъпи следната оперативна информация касаеща нерегламентиран контакт между служители на МВР и лица от криминалия контингент.

По време на разговора иточника на информация сподели, че от свой близък приятел е разбрал, че началника на отдел ,,Убийства“ при ГДНП – Михайл Наумов съпровождан от служителя си Стойчо Кубатов е заминал на екскурзия в Република Куба.

Пред колегите си от отдела, Наумов е заявил, че отива да види синът си, който е на лагер в Куба, но не е споделил, че ще бъде придружаван от Кубатов.

По непотвърдена информация синът му е кондиционен треньор на руски волейболен отбор. Наумов и Кубатов са заминали малко преди коледните празници по всяка вероятност с полет през Франкфурт. С тях пътуват и техните съпруги.

На 30.12.2019 година „ИИ“ подаде допълнителна информация за лицата съпровождащи Михайл Наумов при посещението му в Куба.

Ha 29.12.2019 година в района на Марина ,,Хемингуей“ – Хавана, Михайл Наумов с засечен в компанията на Стойчо Кубатов, Иво Кръстев Иванов, Васко Тодоров Станимиров, италианският гражданин Massimo Isopi и неустановен до момента български гражданин на име Люсиен живеещ в САЩ (Люсиен е около 50-55 годишен, слаб, висок с прошарена коса).

Ґрупата е наела риболовна яхта за дните 30, 31-ви декември и 2-ри януари.

По данни от “ИИ“, яхтата е собственост на български гражданин, който от няколко години пребивава в Република Куба.

Източника на информация споделя, че групата на Наумов е отседнала и петзвезден хотел в курорта „Варадеро“ на около 100 км от Хавана.

Разходите по екскурзията на групата (самолетни билети и хотели) e заплатена от лицето Иван Петлешков (бивш служител на МВР и близък до криминалния бос – Христофорос Никос Аманатидис “Таки“. В момента Петлешков е собственик на охранителна фирма “Трафик секюрити“.

На 30.12.2019 година в океана излизат Михайл Наумов, Стойчо Кубатов, Massimo Isopi, Иво Иванов и Васко Станимиров. По време на круиза Васко Станимиров провежда разговор с капитана на яхтата за цени на имотите в Хавана, както и за евентуални забрани от страна на правителството за закупуване от чужденци.

„ИИ” споделя, че при пристигането на групата на летище ,,Хосе Марти“ Михайл Наумов предава известна сума в евро на посрещналият ги бьлгарин. Парите са му дадени от Иван Петлешков, който ги е дължал по сделка (изпратени са му група танцьорки от Куба за негово заведение).

На 31.12.2019 година в океана излизат само Васко Станимиров и Иво Иванов. Михайл Наумов сьс сьпругата му, Стойчо Кубатов и Люсиен са разглеждали Хавана.

На 31.12.2019 година срещу 01.01.2020 година групата посреща Новата година и именният ден на Васко Станимиров на Марина «Хемингуей“

Менюто е уловена от тях риба.

На 2-ри януари в океана излизат отново Васко Станимиров, Иво Иванов и Massimo Isopi. По време на разговора „ИИ“ заяви, че неговият приятел му с споделил, че италианският гражданин работи за Станимиров, както и че цялата група е част от криминалната структура на Христофорос Никос Аманатидис.

На 03.01.2019 година групата на Наумов е закупила огромно количество пури за търговия в България. На летище София ще бъдат посрещнати от доверени служители на ГКПП и Митници.

ЗАБЕЛЕЖКА:

За времето през което Михайл Наумов ръководи отдел „Убийства“ при ГДНП няма нито едно разкрито поръчково убийство. Обект на разследване стават предимно опоненти на “Таки“. Всичко което постъпва като оперативна информация от агентура и от експлоатация на СРС се предава на Аманатидис чрез Иван Петлешков. В близкото обкръжение на Наумов попадат служителите на МВР – Стойчо Кубатов, Светослав Стойков (зам.началник на 8-мо РПУ). Валентин Симеонов (началник на 8-мо РПУ) както и бившите служители на ГДНП – Алекси Василев и Наталия Ангелова. Чрез Иван Петлешков групата е в добра връзка с бившите Главни Секретари на МВР Светлозар Лазаров и Георги Костов. Чрез тях той поддържа контакт с Министър Младен Маринов. Кьм момента по заповед на Аманатидис, Михайл Наумов експлоатира СРС по лицата

Красимир Каменов „Къро“ и Размиг Керопе Чакърян „Ами“. Двамата са поставени на Дискретен контрол, като имената им са подадени на ГКПП от ГДНП – Михайл Наумов. Постъпващата информация от граничен контрол

и от камерите на „Агенция Пътна Инфраструктура“ се докладват ежедневно на Аманатидис. Основание за дискретен контрол – заплаха за убийство.

Иван Василев Петлешков

ЕГН XXXXXX, Семеен, неосъждан

/Снимки на Петлешков/

Преди две години Петлешков закупува малък апартамент в Хавана. В този апартамент живее любовницата му кубинка (име и адрес до момента не са установени).

Фирми с участието на Иван Петлешков

/Следват няколко страници с подробни справки от различни справочни системи за фирмите на Петлешков, и Станимиров /б.ред./

При внимателен преглед на съдружията на Петлешков прави впечатление, че той е в добър бизнес и приятелски контакт с небезизвестния Марин Тодоров Костов – „Марин Магарето“. Връзката между Петлешков и Наумов е факт. Това обяснява изчезването на оперативна разработка от касата на Наумов срещу Костов и братята Пламен и Йордан Стоянови- „Дамбови“ преди няколко години. При извършената служебна проверка Наумов не е разследван нито е наказан.

На 06.01.2019 година групата на Наумов е излетяла от Хавана за България.

гр.София

08.01.2020 г.

СПРАВКА

ОТНОСО: Придобита оперативна информация

На 06.01.2020 година при проведена среща с “ИИ” постъпи следната оперативна информация, касаеща лица от криминалния контингент.

Източника на информация споделя, че при разговор със свой познат от ГДБОП е научил, че обявеният за издирване чрез ИНТЕРПОЛ – Иван Танев “Универсалния” тихомълком е свален от издирване.

“ИИ“ предполага, че близкият контакт между Христофорос Никос Аманатидис (Танев работи за Таки) и Делян Пеевски е оказал влияние върху хода на следствието. По всяка вероятност Прокуратурата не е могла да събере достатъчно доказателства за участието на Танев в група за незаконно усвояване на ДДС и процесуалните действия срещу него са прекратени.

В продължения на разговора „ИИ“ споделя, че дни преди празниците, единият от собствениците на „Джи Пи Груп“ АД – Георги Василев Василев, ЕГН XXXXXXXXX (в явно нетрезво сьстояние) е разказавал пред лица от своето обкръжение, че обявената за издирване Ружа Игнатова е мъртва от ноември месец 2018 година. Василев е твърдял, че неговият баджанак (Таки) е взел мерки Игнатова да изчезне. Според информацията Аманатидис е поръчал убийството на Ружа Игнатова за да заличи следите си от участието в нейната измамна схем с “Уанкойн”. Игнатова е убита в Гърция, а трупът и нарязан на парчета е изхвърлен в Йонийско море.

Малко преди да си тръгне Василев е заявил, че основният “килър“ на Таки в момента лежи в холандски затвор. По всяка вероятност става дума за лицето Христо Христов по прякор „Кьорави». Преди време Христов е задържан от холандските служби с огромно количество хероин.

Българското МВР запазва мълчание по случая.

Горното за сведение и на разпореждане! гр.София

08.01.2020г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм