Представете си, че сте американският крайнодесен екстремист Роб Рундо. Не искате никой, особено правоохранителните органи или досаден изследовател от Bellingcat, да знае къде се намирате. Вие сте някъде в Европа и сте изправени пред до десет години затвор, ако бъдете осъдени по обвинения в безредици и заговор в процес, който трябва да започне следващата пролет в Лос Анджелис, пише Bellingcat.

Politico: Хей, Путин, къде ще бягаш?

Вие обаче трябва да популяризирате крайнодясна модна марка и имидж на корав човек, който да проектирате. Трябва постоянно да публикувате в множеството си канали в Telegram, без да допускате доказателства къде се намирате. А снимките, които публикувахте в един от каналите си в Telegram на 31 октомври 2022 г., на които рекламирате ново яке, са перфектни — никой не би могъл да разбере къде се намирате, като ги гледате. Или поне така мислите.

Снимки, публикувани на уеб сайта на модната марка на Rob Rundo на 31 октомври 2022 г. (Bellingcat скри логото и текста на якето тук и във всички случаи по-долу, за да избегне популяризирането на тази крайнодясна марка)

"На пръв поглед тези снимки изглеждат почти невъзможни за разгадаване. Това са портрети, които не показват градски пейзажи, знаци или разпознаваеми елементи на заден план – избягвайки грешките, които Рундо направи първия път, когато ние от Bellingcat събрахме местонахождението му в нашето разследване през 2020 г.", пише медията.

„Умря напразно”. Как първият мобилизиран руснак загина, преди да стигне фронта

На стената няма графити, които биха позволили бързо идентифициране на града или квартала, както успяхме да направим в нашето разследване през 2021 г. Всичко, с което трябва да работим, е една единствена ивица червена боя и стена, която изглежда така, сякаш може да бъде почти навсякъде. Дори фонът на снимките е умишлено замъглен; Рундо заяви в американски крайнодесен подкаст през ноември 2022 г., че в снимките и видеоклиповете, които публикува, „трябва да бъдат редактирани, така че да не можете да се разбере местоположението“. 

"Е, на нас ни отне по-малко от десет минути", пише Bellingcat.

Снимка, направена от репортер на Bellingcat на същото място на 13 ноември 2022 г.

Използвайки Google Street View, открихме, че стената е на жилищен блок в Пловдив, втория по големина град в България. Единствената червена ивица беше единствената следа, от която се нуждаехме. Знаехме къде да търсим, защото бяхме геолокирали снимка, публикувана в Instagram, от близък сътрудник на Рундо. Тогава предположихме правилно, че тази снимка е направена наблизо. 

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

Той със сигурност не е планирал да го направи, но Роб Рундо – крайнодесен екстремист с история на насилие, изправен пред до десет години затвор, ни даде непреднамерен урок за истинската сила на изследователските методи с отворен код. Чрез мислене странично и релационно, формиране на хипотези въз основа на минало поведение на субекта и обединяване на привидно различни части от генерирано от потребителите съдържание в съгласуван разказ, дори и най-твърдият орех може да бъде счупен.

Британски „кокаинов крал“ е арестуван в България

Защо отново Рундо?

Съосновател на Rise Above Movement (RAM), вече несъществуваща американска банда за превъзходство на бялата раса, 32-годишният Рундо беше обвинен през 2018 г. във връзка с насилствени сблъсъци на няколко митинга в Калифорния през 2017 г. През юни 2019 г. неговото делото беше отхвърлено от калифорнийски съдия на основание, че Законът за борба с безредиците, по който е обвинен Рундо, е противоконституционен. В някакъв момент след това Рундо напуска Съединените щати като свободен човек и се насочва към Европа. Рундо отказа коментар за тази статия, но когато говори с поддръжници и последователи в различни подкасти, откакто беше обвинен за първи път през 2018 г., той твърди, че е действал при самоотбрана.

През ноември 2020 г. Bellingcat разкри как Рундо, в очакване на резултата от федерална жалба срещу прекратяването на неговия случай, изгражда нова база за себе си и дейността си в Белград, Сърбия. По-малко от три месеца след като публикувахме нашето разследване, сръбските медии съобщиха, че Белград е изгонил Рундо от страната. 

Но както по-късно открихме, през ноември 2021 г. Рундо се върна в Сърбия, отбелязва изданието. До този момент федерален апелативен съд на САЩ отмени отхвърлянето на обвиненията на Рундо. Надеждите му за успешно обжалване обаче все още не са изгубени; тъй като неговият адвокат е подал петиция до Върховния съд на Съединените щати да разгледа обжалването на решението. 

Спипаха престъпник, издирван от 5 години

За разлика от предишните два пъти, когато писахме за Рундо, този път нещо е различно, пише Bellingcat. Всички обжалвания на Рундо бяха загубени — Върховният съд отхвърли молбата му за обжалване през януари 2022 г. Процесът му трябва да започне във федерална съдебна зала в Лос Анджелис през април 2023 г. Рундо е обвинен по две точки съгласно федералния закон за борба с безредиците (подпомагане и съучастие в бунт и заговор за нарушаване на Закона за борба с безредиците), всяко от които носи максимална присъда от пет години затвор. Един от тримата му съподсъдими беше обвинен по същите причини през май 2022 г. и се намира в следствения арест. Другите му двама съобвиняеми са на свобода под гаранция, с условия, които включват предаване на паспорти и ограничаване на пътуването до Южна Калифорния.

Не е известно Рундо да е участвал в нито едно от съдебните си заседания през 2022 г.; публичен съдебен документ от март дори отбелязва, че адвокатът на защитата на Рундо не е бил „неспособен да се свърже и да комуникира“ с него.

Маршалската служба на Съединените щати е правоприлагащата агенция, която отговаря за проследяването и екстрадирането на хора, издирвани за престъпления в САЩ, които са избягали в чужбина. Bellingcat се свърза със службата и попита дали преследват Рундо и поддържат връзка с международни партньори, за да го открият и екстрадират, но не са получили отговор към момента на публикуването.

Издирват криминално проявен, осуетил полицейска проверка в Котел

Bellingcat също така се свърза с адвокатите на Съединените щати, отговорни за наказателното преследване на случая на Рундо, като попита дали има някаква правна причина Рундо да е на свобода и дали могат да посочат дали е издадена заповед за ареста на Рундо. Към момента на публикуването не бяхме получили отговор, пишат от изданието.

С малко помощ от неговите приятели

През 2021 г. репортерът на Bellingcat използва изследователски акаунт, за да проследи публичния акаунт в Instagram на Грейди Мейфийлд, 20-годишен жител на Сан Диего и близък сътрудник на Рундо. След разследване от Bellingcat и Southern Poverty Law Center (SPLC) през април 2022 г. относно пътуванията и дейностите му — което включва изгонването му от обучението за новобранци на Корпуса на морската пехота на САЩ (USMC) през 2021 г. — Мейфийлд надстрои акаунта си на частен. Репортерът на Bellingcat обаче продължи да следва и успя да види личния акаунт на Мейфийлд, който той изглежда деактивира или изтри на 26 октомври 2022 г.

Здържаха обявен за общодържавно издирване извършител на кражба

На 16 октомври 2022 г., след няколко седмици публикуване на снимки и видео от места в Северна Македония и Гърция, Мейфийлд публикува черно-бяла снимка на себе си с надпис „На пътя“. За разлика от предишни публикации, Мейфийлд не е маркирал местоположението на тази снимка.

Екранна снимка на публикация от личния акаунт на Грейди Мейфийлд в Instagram, публикувана на 16 октомври 2022 г

Въпреки това Bellingcat успя да геолокира тази снимка на Мейфийлд до Пловдив, България. Намерихме местоположението, като сравнихме оградите, видими на снимката, с тези в големите градове в Югоизточна Европа, където силно подозирахме, че Мейфийлд се намира по това време. 

Едва когато Bellingcat започна да разглежда разделените по средата улици в Пловдив, втория по големина град в България, в Google Street View – след като разгледахме Атина, Белград, Скопие и София – видяхме тъмно оцветената ограда с растения, преплетени навсякъде. Само след няколко минути претърсване на изображения от Google Street View в Пловдив открихме точното местоположение: автобусна спирка в северната част на града.

Екранна снимка на местоположението от Google Street View, представена в публикацията на Грейди Мейфийлд в Instagram от 16 октомври 2022 г.

Това откритие ни накара да потърсим доказателства за присъствието на Рундо в Пловдив. На 19 октомври 2022 г. Рундо публикува кратко видео в канала Telegram на своята крайнодясна модна марка, рекламиращо суитшърт, за който каза в придружаващия текст, че „очаква скоро“, пише разследващото издание.

Британски медии: Путин крие фонд от 12,3 млрд. паунда в Африка

Във видеото камерата се движи ниско зад Рундо, докато две колони, наподобяващи гръцки или римски руини, се издигат над него. Той също така стои с гръб към камерата пред друга колона, а на заден план се вижда жилищен блок; той завършва видеото, лицето му е напълно разкрито.

Екранна снимка на видео, публикувано в Telegram на модната марка на Робърт Рундо на 19 октомври 2022 г.

Само с няколко минути онлайн търсене, Bellingcat успя да установи, че тези снимки и видеото са направени в руините на Римския форум и одеон в центъра на Пловдив. 

Колоните, видими във видеоклипа, публикуван от Rundo през октомври 2022 г., 

„Нови якета“, стари навици

Както беше отбелязано в началото на тази статия, трите снимки, публикувани от Рундо на 31 октомври 2022 г., са замъглени, за да скрият възможно най-много детайли на заден план. Индивидът, чието лице е предимно скрито, най-вероятно е Рундо. На следващия ден (1 ноември) Рундо публикува черно-бяла снимка на себе си, със същия тип черни слънчеви очила и същата марка яке, но с напълно открито и разпознаваемо лице, рекламирайки това, което той описа като „нови якета“. 

Издирван от САЩ за измами остава в хасковския арест

Фитнесът

На 3 ноември 2022 г. Рундо публикува черно-бял видеоклип как прави бой-сянка на малък боксов ринг. Обърнете внимание на разположението на разпознаваемите татуировки на крака на Рундо (видими също в рекламното изображение от октомври 2022 г. от Pride France), както и видимата емблема на якето, изглеждащо идентично с това, което той рекламира като „ново“ само няколко дни преди това. Това показва, че изображението е обърнато. Rundo изтри видеото по-малко от четири часа след публикуването му.

Екранна снимка на видеоклип на Роб Рундо, публикуван в един от неговите канали в Telegram на 2 ноември 2022 г.

Потърсихме местоположението въз основа на предишното предположение, че вероятно е в Пловдив и освен това вероятно на пешеходно разстояние от местоположението на предишните снимки. Прегледахме налични профили и снимки онлайн на местни боксови зали и фитнес съоръжения. Благодарение на изображението на стената, което се вижда на заден план, скоро намерихме местоположението — Perfect Fitness, приблизително на 20 минути пеша от мястото на предишните снимки. 

Местоположението на видеото на Рундо от 3 ноември 2022 г. в Пловдив, България; снимката е екранна снимка на видеоклип, публикуван от фитнеса на страницата му във Facebook.

Bellingcat се свърза с българското вътрешно министерство, за да попита дали са запознати с присъствието на Рундо в страната и дали работят с американските власти за неговото проследяване, задържане или екстрадиране. Говорител на министерството насочи въпросите ни към националната полиция на България, която каза на Bellingcat, че са запознати с въпросите ни, но тъй като се отнасят до оперативни (потенциално текущи) разследвания, не могат да дадат коментар към момента на публикуването.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм