В предаването “На фокус с Лора Крумова" по Нова TV, а веднага след това и в 120 минути със Светослав Иванов по bTV, съоснователят на NEXО и бивш депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев заяви, че щетите върху компанията му се оценяват на над 1 млрд. Той каза в ефир, че заради нанесените щети от българската прокуратура компанията му ще съди държавата. "Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това", заяви той.

Депутатите създадоха Временна комисия по казуса NEXO

Тренчев обясни, че няма доказателства за каквото и да е финансиране на терористични организации, а само спекулации “и хвърчащи листове”. Той посочи, че преди години са засечени две транзакции, които са в посока най-голямата крипто борса Binance, където получател е портфейл смятан за свързан с терористични организации, но това няма отношения към платформата NEXO. Той също отрече да преминават руски средства през тяхната платформа.

Гешев: Разкрити са транзакции от руски фирми към NEXO

Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден” и няколко пъти заяви, че не оперират на българския пазар. “За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. 

NYT: Криптокредиторът NEXO е глобен с 45 милиона долара

Запитан за споразумението, което NEXO сключи със САЩ, Тренчев отвърна „Ние се споразумяхме с всички 50 щата, с федералното правителство, представлявано от Комисията за надзор на ценните книжа и борсите, както и с прокуратурата. Всичко това е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 млн. долара изглежда голяма, тя и е, тя ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца“.

Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с NEXO

На въпрос за своята локация Тренчев отказа да назове името на държавата, в която се намира.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм