Депутатите одобриха създаването на временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и свързаните с нея компании, както и извършването на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма, организираната престъпност и полически партии.

Според ГЕРБ-СДС в случая става дума за грандиозен крипто скандал, в който са замесени и политически партии и който се отразява на репутацията на страната.

Журналист пред Дарик: Валутите, които NEXO използва, са неоткриваеми

Депутатите не приеха предложението на "Продължаваме Промяната" (ПП) комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички политически партии на парламентарните избори миналата година. Тезата на ПП е, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

Радев: Решението БСП да получи мандата е взето преди казуса с NEXO

За председател на временната комисия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са: от "Продължаваме Промяната" - Рена Стефанова и Асен Василев; от ДПС - Йордан Цонев и Петър Чобанов; от "Възраждане" - Златан Златанов и Ивайло Чорбов". "БСП за България" ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, "Демократична България" от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а "Български възход" от  Лидия Недева и Гален Монев.

Сийка Милева: Още се издирват двама души по казуса “NEXO”

Преди гласуването лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи процедурно предложение за редакция в заглавието на законопроекта и предложи следното заглавие:  

"Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO Капитал и свързаните с тях лица - физически и юридически, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически в България от NEXO и NEXO Kапитал и свързаните с тях компании.". Предложението му беше прието с 149  гласа "за". Основната промяна след неговото предложение беше да се вкара "NEXO Капитал".

Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

Имаше и предложение от страна на "Продължаваме промяната" да се разгледа финансирането на всички партии за парламентарните избори през 2022 г., но то не беше прието нито на първо гласуване, нито на последвалото прегласуване. 

Независимият депутат Явор Божанков пък каза, че комисията няма да свърши нищо друго освен да послужи за поредна нападка. "Всички ще загубят от тази ужасна демагогия.", категоричен е той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм