Коя е причината да има нужда от правителство на третия мандат? С този въпрос започна водещият Константин Вълков разговора си с Христо Иванов във форума „Стълбището” на Дарик радио.

Целувка на ДБ с ГЕРБ и ДПС може да се окаже целувка със смъртта

Има неща, които ако не ги случим сега, не е ясно кога ще бъде следващият политически прозорец, в които да може да се реализират. Това са еврозоната, Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост, заяви лидерът на Да, България.

Въпросът не е с какви банкноти ще се разплащаме, а да сме в ядрото на планирането на голямата европейска финансова политика. Важно е България да бъде на масата, когато започнат да се взимат големите решения за Европа и нейното развитие, заяви той.

Стойнев пред Дарик: Макар и минимален, все пак има някакъв шанс за създаване на правителство

Според него проблемът с Шенген е, че ние сме скачени съдове с Румъния, но съседката ни е много пред нас. Не се знае още колко време ще вървим в пакет с тях, допълни той.  От гледна точка на гражданите Шенген е важен за тяхното свободно движение, но в дълбочина това е кръг на доверие за споделяне на информация и общо охраняване на националната сигурност, в който България не се допуска, продължи той. Тепърва на Европа ще й се налага сериозно да надгражда системата си за национална сигурност, а Шенген е фундамент, върху който ще се надгражда. Това да се ползваме с доверие там означава да сме важна част от зоната за сигурност и да не наблюдаваме процесите отстрани. 

Тома Биков: Мандат на ДБ е реалистичният вариант

Ако сега не се задвижи Планът за възстановяване и устойчивост и ако не се види какво може да се предоговори по него, после може да бъде късно, заяви водещият политик на "Демократична България". Важно за това предоговаряне е да има с кого да се направи. Нужно е Европа да знае “на кого да вдигне телефона в София”, а в продължаваща хипотеза на политическа нестабилност това е невъзможно. Трябва да има кой да поема отговорност, за да може България да участва в преговорите и формирането на политическите сделки, заяви Христо Иванов.

Борисов: Две години бездействие са причината за мигрантския натиск върху България

Липсата на трайна политическа субектност и представителство създава проблем по всички горепосочени точки. Това не може да се случи без реална съдебна реформа, обясни гостът в студиото. 

Превъоражаването също е ключова тема, която няма как да бъде осъществена без ясен носител на отговорността. Сега е моментът това да се случи и България да покаже, че може да бъде отговорен член на НАТО, когато стане трудно, допълни той. 

Шанс 50/50 за съставяне на кабинет с третия мандат вижда Стефан Янев

Като друг проблем Иванов фиксира фактическото реализиране на скрита Конституция, в която Народното събрание губи механизмите си и се отдалечаваме от парламентарния режим като форма на управление. Плашещо е, че това допада на политическите сили, защото страхът, че ще бъдеш наказан, ако не съумееш да съставиш правителство, става все по-далечен, заяви той. Това води до цикличност, при която на всеки следващи избори дебатът срещу другите се изостря все повече и накрая комуникацията става невъзможна, обясни Иванов. 

Настимир Ананиев: ще съди всеки, който уронва престижа му чрез клевети, свързани с Nexo

В контекста на всичко казано Иванов заяви, че не пледира за безпринципно обединение. Когато има важни политически приоритети не бива да ни е страх да говорим един с друг и да се работи за постигането им, допълни той. 

На въпрос от водещия за възможността ДБ да реализира третия мандат Иванов отвърна, че след акцията в Nexo тази възможност е значително намаляла. Той заяви, че третият мандат в ръцете на ДБ би се употребил за решаване на проблемите с прокуратурата и поради тази причина точно сега е направена тази акция. Той нарече ситуацията шумна PR акция, която има за цел да направи неудобна подкрепата за мандат на Демократична България.

Кедъра по Дарик: Гласовитите ГЕРБ с техните петима фронтмени чакат в засада за нов кабинет на статуквото

Иванов обясни, че атаките за финансирането са несъстоятелни, тъй като няма как да се проследява всяко едно дарение към партията. Непоклатимата решителност за конституционна промяна от страна на ДБ е провокирала в прокуратурата да действа с такъв прецизен тайминг преди връчването мандата, за да защити Главния прокурор Иван Гешев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм