Няма да има ново правителство в състава на този парламент, категорични са представителите на “Голямото жури” в “Кой говори”. “Мандат им дай и повече не ги мъчи” е първата тема, по която се чуха позициите в ефира на Дарик. Водещият Георги Донков напомни, че изминаха 14 седмици от последните парламентарни избори, в които политиците не могат да ни извадят от безтегловност.

От ДПС готови да вземат третия мандат, може да преговарят и с “Възраждане”

“Няма да има мандат за “Демократична България”, ще бъде даден или на БСП, или на “Български възход”, очаква спортният журналист и коментатор Камен Алипиев-Кедъра.

По думите му българските политици не се научиха, че те са назначени от народа и че трябва да помагат на държавата да върви напред. “Всичко, което чуваме в момента, като най-гласовити са от ГЕРБ с техните петима фронтмени, всичко работи за тях. Те правят така, че от всеки скандал да извадят компромати, конкретно срещу “Продължаваме промяната”. Те чакат от засада, за да направят свое ново правителство и да оставят статуквото каквото е и да не им разбърка всичките игри, които направиха 12 години”, подчерта Алипиев.

Кирил Петков: Не е изключено да обсъждаме общи политики с ГЕРБ

Според журналиста Еми Барух “това, че не може да има редовно правителство в този състав на кабинета, беше ясно от самото начало и ако човек слуша изявленията на всяка една от петте парламентарно представени партии (пропускам “Възраждане” и Български възход”, просто не ги броя тях), това, което всеки един заявява, е много по-просто от елементарна игра на табла”. По думите ѝ партиите няма как да направят нещо смислено като комбинация. “Играта е на Румен Радев, защо толкова бави топката”, попита Барух.

Стефан Янев: Готов съм да вляза в ролята на премиер, ако мандатът дойде при нас

Според социолога Георги Медаров, ако има избори, както очаква, резултатът няма да е много по-различен. “Румен Радев от една страна се възползва от тази ситуация, но от друга - тя му е поднесена. В момента около него се генерира негативна енергия и ако преди силата му беше да се харесва на всички, сега това става неговата слабост. Има проблем с легитимността”, обобщи социологът.

Еми Барух допълни, че войната в Украйна “беше катализатор за отношенията към Румен Радев, защото преди да бъде на този фон, сякаш за повечето хора той седеше умело центристко обединяващ”.

Масово блокиране на граждански активисти във Facebook

Водещият Георги Донков припомни, че в доклада на Държавния департамент, излязъл точно преди Нова година, много ясно се казва как е дошъл Радев на власт - с помощта на Кремъл.

“Може би наистина е нужно някой да ни чука канчетата отвън”, коментира Алипиев. 

Донев: В нашето правителство няма артисти, а има министри

На въпрос на Донков дали гостите са съгласни, че от доста време държавата е със син екран, с надпис “error 404”, издателят Светлозар Желев отвърна: “Наистина е така, особено през последните десетина години и повече. Връзката между политическия елит, класа, или по-точно - олигархия, и народа, е тотално скъсана. Тя не съществува. Политическата олигархия вярва в природната тъпота на народа. Падаме със страшна сила към дъното.”

Какви са възможностите за реализиране на третия мандат?

“Има шум в ефира на България, диалог не съществува”, категорична е Еми Барух.

Камен Алипиев пък сравни народа като поведение с агитките на няколко футболни клуба и “всеки мрази другия”. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм