В случай, че президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на "Демократична България", коалицията ще предложи „техническо правителство”  - с ограничени срок и предмет.

В този подход ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" припознаха своите действия по време на връчените им съответно първи и втори мандат за съставяне на кабинет. От формацията на Бойко Борисов са категорични, че няма да подкрепят правителство, в което участват Кирил Петков и Асен Василев.

Борисов: Третият мандат има реални шансове, ако отиде в „Да, България“

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов описа идеята на формацията си като „служебен кабинет, който не е назначен от държавния глава”, който да работи по приоритети.

Според Даниел Митов от ГЕРБ-СДС тази идея прилича на проектокабинета Габровски, който бе предложен с мандата, връчен на първата политическа сила.

ГЕРБ поиска закрито изслушване на Демерджиев

Кирил Петков посочи, че "Продължаваме промяната" не би се обединила с този състав на ГЕРБ. Той увери, че партия му подкрепя Демократична България, но призна, че очаква третият мандат да отиде при БСП.

"Български възход" са готови да работят за съставяне на редовен кабинет, ако им бъде връчен мандат. Лидерът на партията Стефан Янев отбеляза, че за сформирането на кабинет е нужно примирие, но несамо между ГЕРБ и Продължаваме промяната.

Донев: В нашето правителство няма артисти, а има министри

БСП ще изчака решението на президента Радев за третия мандат, след което социалистите ще свикат национално събрание, за да обсъдят следващите си действия.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ако партията му получи мандата ще попита другите формации дали биха застанали зад тяхната програма.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм