Ако всички говорят за третия мандат, значи е време за край на нашия - с тези думи служебният премиер Гълъб Донев откри днешното заседание на правителството и обясни, че отчетът за направеното от тях ще бъде направен през следващата седмица.

"В нашето правителство няма артисти, а министри. Ние не играем на власт, а изпълняваме своите правомощия според конституцията и законите на страната. Докато политиците се вълнуват от третия мандат, хората са притеснени от грипните вируси", каза още Донев. 

МС ще одобри споразумението между ”Булгаргаз” и ”Боташ”

"Ще оставим в наследство на нашите приемници във властта разрешени кризи, възстановени отношения между институциите, добър диалог с гражданите и убеждението, че управлението на държавата е занимание - открито и прозрачно", добави той. 

Дневният ред на заседанието на служебните министри започва с актуализиране на Националната карта на висшето образование в България, внесена от министъра на образованието и науката.

Христо Иванов: Ако мандатът дойде при нас, ще предложим правителство с ограничени срок и предмет

На заседанието си министрите ще приемат решение за предложение до НС, с което да бъде дадено съгласие за увеличаване акционерното участие на страната ни в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие.

Служебните министри ще разгледат и решение, според което Хайко Шмидт, гражданин на Германия, ще бъде назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице в Германия, и за откриване на консулство на страната ни в Лайпциг. Консулският окръг ще обхваща територията на Саксония.

Христо Алексиев ще бъде изслушан извънредно от Комисията по транспорт

На заседанието ще бъде окончателно одобрено и сключването на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания Botaş boru hatlari ile petrol taşima a. ş., което осигури достъп на „Булгаргаз“ до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г. Споразумението е внесено за одобрение от министъра на енергетиката.

По време на заседанието министрите ще обсъдят и дали да одобрят промени в Закона за специалните разузнавателни средства, както и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм