ГЕРБ поиска закрито изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев и на шефа на ДАНС по повод открития у нас издирван за тероризъм във Великобритания Давид Бодил.

Донев: В нашето правителство няма артисти, а има министри

„В последните няколко месеца не можем да кажем, че държавата просто е обект на пробиви в сигурността, всъщност цялата ни държава представлява пробив в сигурността - грабежи, домови кражби, бум на битовата престъпност, разбити коли, убийства, катастрофи. Това, което се случва по пътищата вече взима толкова застрашителни размери, че ако косвено и донякъде пряко, виновният министър Шишков вече не вземе мерки, ще достигнем брой на жертви, които държавата не е виждала. Не на последно място, улици пълни с мигранти, улици, по които вече сме в не безопасност да се разхождаме. Вчера достигнахме до един неподозиран пик - в държавата беше задържан издирван терорист“, подчерта депутатът от ПГ на ГЕРБ Георг Георгиев.

Христо Иванов: Ако мандатът дойде при нас, ще предложим правителство с ограничени срок и предмет

От ГЕРБ завияха, че е особено тревожен фактът, че Бодил в бил във връзка и е получил помощ от депутата на "Демократична България" Албена Симеонова. По думите им това е „вербовка на агент за влияние“. Самата Симеонова вече коментира, че няма нищо общо със задържания британец.

Маноил Манев от ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС и на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, за да отговорят на няколко важни въпроса. Той посочи, че трябва да се отговори как човек издирван с червена бюлетина от Интерпол навлиза на територията на страната, както и как един човек издирван от Интерпол получава помощ от депутат, за да се устрой в страната.

Донев: В нашето правителство няма артисти, а има министри

Атанас Атанасов от "Демократична България също се намеси" и заяви, че ще подкрепят предложението на Манев за изслушване на служебния министър Демерджиев, както и на председателя на ДАНС, за да може да се изясни цялата ситуация. „Правят се тук интерпретации да бъде унижаван един човек, каквато е Албена Симеонова. Никога не съм целувал ръката на Бойко Борисов и няма да я целувам докато съм жив“, каза още той.

Това изказване предизвика и ответна реакция от страна на Георг Георгиев от ГЕРБ, който каза, че няма да коментира кой чий шлифери е носил и отбеляза, че имаме много специфичен казус, в който от ГЕРБ са подходили със загриженост. 

Христо Алексиев ще бъде изслушан извънредно от Комисията по транспорт

Припомняме, че във вторник задържаха мъж, издирван с червена бюлетина на Интерпол, в плевенското село Любеново. 

Дейвид Бодил се издирва по искане на властите в Манчестър. Там той е разследван за подготовката на терористични действия. Домът му в Манчестър е претърсен и на място са открити материали и суровини за изработването на самоделни бомби, както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

В червената си бюлетина британските власти пишат, че е въоръжен и опасен. В дома са намерени взривни вещества. Започнала е процедура по екстрадиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм