"160 плюс мнозинство е възможно, за да се състави правителство. Трябва обаче да има ясно разписани правила. Ние сме за коалиционен кабинет." Това коментира пред bTV председателят на "Български възход" Стефан Янев.

По думите му не може да се очаква технократско правителство, защото трябва ясно да се знае кой поема отговорност.

Какви са възможностите за реализиране на третия мандат?

Той заяви, че ако третият мандат дойде при неговата партия, е готов да влезе в ролята на премиер, но само ако има ясно разписани правила, приоритети и хоризонти.

"Ние сме заявили план. Ако участваме като партия мандатоносител, ще започнем с разговори с всички партии. Ние сме "за" диалог с всички и се надяваме да намерим пресечени точни. Никого не изключваме", добави още Янев.

Според Петков президентът ще даде мандата на БСП

Според него вече е важно да има редовно правителство, за да се очертаят новите перспективи за България.

Важно е да се търси съгласие по общи приоритети. Той коментира, че темата за корупцията е важна, но по нея повече се говори, отколкото се върши и трябват работещите институции.

Борисов: Третият мандат има реални шансове, ако отиде в „Да, България“

"Темата за оръжията за Украйна не бива да е повод за липса на мнозинство, защото вече има и решения по нея. Даваме оръжия според възможностите си, решението е на този парламент. Докато този парламент работи, това решение ще бъде поддържано и ще си върви. Въпросът е специфичен, защото даването е свързано с това какво може да си позволи България да дава.

Донев: В нашето правителство няма артисти, а има министри

В крайна сметка войната е на километри от нашата граница. Имаме обща граница и с двете воюващи държави. Това означава, че като прифронтова държава ние трябва да бъдем много отговорни към българската армия, към нейните възможности и да не си позволяваме намаляване на нейния капацитет и боеспособност. Така че това е важният въпрос", каза Янев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм