За масово блокиране на граждански активисти с хиляди последователи в социалната мрежа сигнализират от сайта "Сега". Като причини за наложените ограничения често се изтъкват несъстоятелни аргументи, а блокираните профили изглеждат добре подбирани и избирателно наказвани.

Карикатуристът Христо Комарницки е получил наказание от 30 дни заради споделен пост на друг потребител, който в последствие сподели от профила си, че самият той не е бил блокиран заради него.

Димитър Стоянов, BIRD.bg: Telus действат като хибридно оръжие на руската пропаганда в България

"Не ми говорете за патриотизъм - моят род е воювал за България от 1876 та. В рода ми имам ордени и медали от пет войни да ви замерям от София до Магадан. Не можете да ме уплашите - аз плаша отпадъците - не те мен", пише в споделения пост на Калин Димитров. От фейсбук са квалифицирали написаното като „нарушаване стандартите на общността по отношение на опасните лица и организации"

Във втори пост Димитров обяснява за неправомерно полученото наказание на Комарницки.

АЕЖ призовава Лъчезар Иванов и адвокат Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg

Друг граждански активист и карикатурист в „Сега“ и „Прас прес“ Иво Белев е получил наказание от 6 дни. Той е наказан заради предварително цензуриран от него коментар, в който казва "Сценаристи снесоха сопол, вързаха му панделка".

Блокиран е и рекламистът Радослав Бимбалов, а профилът на поета Манол Глишев изглежда е постоянен обект на рестрикции от регулиращите платформата.

Има ли журналистическо изнудване? TELUS съди BIRD.BG

Лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ също се е оплакал от рестрикциите. "30 дни блокаж заради подкрепа за Сашо Морфов. Трябва да спрем тази мерзост"

Друг потърпевш известен профил е този на журналиста Калин Манолов. Журналистът от Bird.bg Атанас Чобанов също е бил блокиран, но след обжалване ограниченията над профила му са били отменени.

Миролюба Бенатова пред Дарик: Политиците са истинските носители на вредни послания

Поредицата от блокирани профили отново насочи вниманието към фирмата модератор на българското фейсбук пространство "TELUS International България". От сдружение БОЕЦ организират протест пред офиса на фирмата на 18 януари, а от Демократична България заявиха, че ще работят в насока извикване за изслушване в Народното събрание представители на компанията.

През декември в интервю за "Капитал" вицепрезидентът на "Операции" на "TELUS International" за Европа Кристина Иванова отрече компанията да взима решения за прилагането на правилата на Meta, припомнят от Сега. "Нито сме обвързани с руското правителство, нито с което и да било друго правителство по света. Ние сме абсолютно независима, публично търгувана компания", каза още тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм