В полето на медиите продължават да валят дела шамари срещу журналисти. Не за първи път през 2022 г. тази тема става повод за коментари и дискусии. Изглежда това няма да спре и през новата година, макар и ЕС сериозно да се е захванал със съдебния натиск.

Делата шамари всъщност са заведени срещу журналисти в личното им качество за страшно много пари. Дори да е ясно, че едно такова дело няма да бъде спечелено, то все пак се води, за да причинява неудобство и евентуално да има смразяващ ефект върху работата на журналистите.

АЕЖ призовава Лъчезар Иванов и адвокат Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg

Пред Дарик журналистът от разследващия сайт BIRD.bg Димитър Стоянов определи тези дела като "дела, които трябва да накарат журналистите да замълчат".

Журналистът обясни, че срещу него в момента се водят три дела, като даде повече информация за всяко едно от тях. 

"Едното се води във връзка с покупката на ЧЕЗ. Там искът срещу медията "Биволъ", за която работих, е за един милион лева от "Еврохолд". Това за мен е юридически безумно", посочи Димитър Стоянов.

Има ли журналистическо изнудване? TELUS съди BIRD.BG

Според журналиста това дело се прави само и единствено, за да се упражни натиск върху медията "Биволъ". "Там са изказани твърдения, че ние не сме взели тяхното мнение, само че те не кореспондират с истината – това е лъжа", обясни той.

За делото срещу него, водено от народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов, Димитър Стоянов коментира следното: "Лъчезар Иванов е обект на разследване. Ние подготвихме материал във връзка с акциите, които той е търгувал на компанията Enzolitik. Оказа се, че има спорна собственост, че има много търговски спорове между две юридически лица, като едното претендира за собственост въху патенти, които другото е обявило като част от свои активи. Споровете се водят зад океана. Подозираме манипулация на борсите и изкуствено увеличаване на цената на акциите – това е огромно престъпление зад океана".

САЩ: Пеевски не може да обжалва санкциите по „Магнитски“

"Това, което твърдим – намерихме човек, който държи патентите, за които Enzolitik претендира, че са техни, и той разказа, че делът от акции, които Лъчезар Иванов претендира, че е продал, за да генерира средствата си, са му дадени по незаконен начин. Аз звъннах на г-н народния представител, попитах го как би коментирал - той каза, че ще ме свърже с адвоката си. Аз се свързах с него и той каза "не знам за какво говорите". Каза, че ще звънне в удобно време и не звънна. Аз съм си свършил работата като журналист, потърсил съм ги", допълни Димитър Стоянов.

Заради „лични нападки“ към Мария Черешева: АЕЖ поиска оставката на Соня Момчилова от СЕМ

За делото, водено срещу него от приближения адвокат на ГЕРБ Менко Менков, Стоянов обясни: "Г-н Менков, който сам се рекламира като най-проспериращия адвокат в най-проспериращата кантора, е завел гражданско дело, че сме нарушили неговите права, като сме упражнили конституционното си право да изкажем мнение. Той е собственик на офшорна компания, на която офшорен собственик е Моли Рита Розели – жена от едни острови в близост до Африка. Това е част от досиетата на Пандора".

“Хоризонтът не е много ведър”: Каква е журналистиката днес

"В един момент той заведе частичен иск от гражданско дело на стойност 100 000 лв., защото счита, че неговите права са накърнени. Истината е, че аз, четейки десетки пъти неговата искова молба, не мога да разбера с кое точно наше действие той смята, че неговите права са накърнени", каза още журналистът.

Той посочи, че това го е подтикнало да провери къде още е офшорен собственик Моли Рита Розели. Оказало се, че тя е свързана индиректно с Лукойл България, изтича по един скандал с разпространение на педофилия, стои зад собствеността на руски олигарх. "Това е просто сламен човек", заключи Стоянов.

„За медиите (само)критично“ : Един български журналист в Иран

Журналистът каза, че общият обем на средствата, за които е съден в момента, възлиза на около милион и двеста хиляди лева.

"Естествено, че има напрежение, но човек трябва да го приеме, защото това е работата, която ние сме си избрали да вършим. Аз имам вътрешната убеденост, че тези искове са напълно безпочвени и каквото и да се случи в България, ние сме готови да се борим до Европейския съд по правата на човека. За мен е пределно ясно, че практиката, която се е наложила през годините, сочи, че тези искове са напълно неоснователни и единствената им цел е ние да бъдем притискани", смята Димитър Стоянов.

За медиите (само)критично: Борбата срещу дезинформацията в онлайн медиите

По отношение на казуса "Telus", Димитър Стоянов е категоричен, че не са нарушени ничии права.

"Ако някой счита, че правата му са нарушени, може да го докаже – има ред. Не сме публикували информация, която не е публична. Ако някой счита, че е срамно обстоятелство да работи в Telus, това е негов проблем и може да го докаже. Все още имаме страшно много неща, които тепърва ще излизат", посочи той.

Ръст на автоцензурата в медиите отчита проучване на АЕЖ

"Telus по мое мнение е изключително лош работодател, не се спазват правата на работещите. Очевидно в Telus има проблем. Като цяло в Meta има проблем, защото това е най-компрометираната социална мрежа. С начина, по който Telus модерира социалната мрежа, те суспендират нашите права напълно незаконно. Правят опит за дерогация на демокрацията. Telus действат като хибридно оръжие на руската пропаганда на територията на България", категоричен е Димитър Стоянов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм