Дезинформацията се разпространява най-вече в онлайн медиите. Около това твърдение се обединиха в “Кой говори” по Дарик радио Мартин Стаменов от Sensika Technologies, Никола Тулечки, експерт по данни, и Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление.

“Работих в здрава и свободна среда”. 30 години частни електронни медии в България

Божанов сподели, че борбата с дезинформацията е предизвикателство, защото “тя използва европейските ни ценности на свобода на словото и през тях всъщност прониква в умовете и сърцата на хората”.

„За медиите: самокритично“: Газовата криза в Европа и ролята на медиите

Той добави, че Европейският съюз е приел акт преди месец, който дава право на Европейската комисия да изисква повече прозрачност и информация от големите платформи в социалните мрежи. Божанов каза, че местен законопроект ще бъде внесен в Народното събрание, който да “задължим Фейсбук да полага повече усилия за идентифициране на фалшиви акаунти, тролове и анонимни акаунти”.

“Начинът на разпространение и начинът, по който фалшиви акаунти злоупотребяват с алгоритмите, е това, с което трябва да се борим, не със самата информация”. 

Мартин Стаменов сподели за хакатлон срещу дезинформацията, който Sensika организира. Той ще се проведе между 11 и 13 ноември. “Целта е в мултидисциплинарна среда професионалисти от IT сектора, професионални проверители на факти и журналисти да седнат заедно и да поработят върху обективни критерии за оценяване на достоверността на новинарски уебсайтове” коментира той.

Стаменов и Никола Тулечки засегнаха темата за така наречените сайтове “гъби”, които са първата степен на дезинформация в онлайн медиите. “Те фактически са анонимни и неавтентични, но наподобяващи новинарски уебсайтове”, сподели Стаменов.

За медиите (само)критично: От журналистиката на фронта до космическия боклук

Той коментира, че Senika има за цел да създаде автоматизирано решение за откриване на такива уебсайтове и да разбере какви са критериите, по които се оценява достоверността на даден уебсайт. 

Тулечки добави, че за тези сайтове е по-важно да влязат в онлайн системата, отколкото да е добро качеството на самото писане. “Хората не ходят проактивно да търсят новини”, каза той.

И обобщи, че сме податливи на дезинформация и е необходим по-висок стандарт на съдържанието, на което вярваме.

Подкрепата за „Дарик“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени в тази радиопоредица, принадлежат единствено на „Дарик“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм