В условията на крайна поляризация на мненията изчезват нюансите при поднасянето и разбирането на информацията. Тя придобива черно-бели измерения и сякаш важните детайли и контекстът губят своето значение.

Публиката има своите добри и лоши герои, независимо дали говорим за политици, спортисти, обществени личности или престъпници. Звучи ли ви познато? На журналистите, особено на тези, за които безпристрастността е водеща, е познато до болка.

Юлиан Попов пред Дарик: Политиката на Путин в рубли не доведе доникъде

Как се работи в условията на поляризация и дезинформация и има ли път назад? Налага ли се да излезем от обувките си, за да противодействаме на тези процеси, в които пада жертва самият фундамент на журналистическата професия, търсенето на истината?

На тези въпроси отговори журналистът Миролюба Бенатова в предаването „Кой говори?” по Дарик радио.

Димитър Стоянов, BIRD.bg: Telus действат като хибридно оръжие на руската пропаганда в България

Тя изрази мнение, че третият мандат ще отиде в "Демократична България", което, по думите й, може би ще е най-лошото, което ще се случи за партията.

"Много се говореше, че той (бел. ред. мандатът) ще отиде при Стефан Янев, но подозирам, че няма да стане точно така", допълни Бенатова.

Аламанов по Дарик: Маските паднаха и много неподозирани русофили показаха зъбите си

Според нея, ако Румен Радев даде третия мандат на "Демократична България", това ще бъде отново някакъв пример за единомислие с Бойко Борисов.

"Има потребност от реален контекст, а не от едно непрекъснато набиване на опорки от различните крила с различните интереси, което ние наблюдаваме години наред в публицистичните формати", каза още Миролюба Бенатова.

Донев: Краят на нашия мандат наближава

По думите й разделението на малки балони не е от вчера и не е от днес, но сега може би се вижда по-явно, по-силно подчертано е и може би опитите да се насъсква обществото на малки групички е по-видимо.

"Не мога да приема, че журналистите трябва да са защитници на тясна партийна линия, която и да е тя", категорична е Бенатова. "Каква е ролята на журналиста, ако всички знаят това, което той ще каже?", попита тя и допълни:  "значи той е излишен".

“Най-новата клетва е “Максим Генчев да те режисира”... и още от Фейсбук за филма “Ботев”

Социалните мрежи са отдушник, на мнение е журналистката. "Там може да се засилват определени послания. Един от големите същностни проблеми е, че хората, които са овластени, в официалната си реторика използват и език на омразата, и твърдения, които не са доказани. И бидейки овластени, те всъщност официализират лъжите. Дават алиби за това да бъдат цитирани", посочи Миролюба Бенатова.

"Политиците са всъщност истинските носители на вредни послания", заяви тя и даде стар пример с Валери Симеонов, който беше вицепремиер и в ролята си на такъв направи коментар за майките на деца с увреждания (бел. ред. - "кресливи жени с уж болни деца").

България е опасно място за журналистика според „Репортери без граници“

"Аз съм оптимист, защото знам, че всяко време си има своите млади хора, те си идват със своите амбиции и желания и без обременеността на опита. Аз вярвам в силата на началото, на онова усещане на младия човек, че всичко е възможно, че можеш да постигнеш всичко, стига да си работлив, да обичаш това, което правиш, и да си отдаден", каза още Миролюба Бенатова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм