Голямото жури в предаването "Кой говори" по Дарик радио бе посрещнато от водещия Георги Донков, който обяви, че в традиционното петъчно предаване ще бъдат коментирани теми от отиващата си 2022-ра година, които самите гости смятат за най-значими. 

„Стремят се към масово убийство на цивилни“: Русия изстреля 120 ракети от въздух и море

"Като за край на годината може би трябва да поговорим за това каква година изпращаме и всъщност това ми напомня, че ни е много по-лесно да говорим дза негативното. Аз лично, ако сравня годината, която изпращаме с предходната, първото, което ми изниква в съзнанието е, че тази година на мястото на надеждите от миналата, трайно се настани разочарованието", каза социологът Елена Дариева.

"Политическата сцена тази година ни предложи един твърде протяжен спектакъл. Нивата на избирателна активност, ако в момента се провеждат избори, са спаднали дори под 35 процента, сочат колегите социолози. Пиесата, която наблюдаваме на политическата сцена привлича все по-малко интереса на аудиторията. Във външнополитически план, без съмнение, основната тема е войната в Украйна. През годината се задълбочи разделението в българското общество", добави тя.

Зеленски иска годишната му реч в Радата да е диалог с украинците

Издателят Виктор Лилов добави:

"За мен несъмнено събитието на тази година, а и може би на десетилетието е войната в Украйна. Казвам го, защото светът, включително и България в един момент разбра ясно, че правенето на компромиси с диктатори и опитите те да бъдат неутрализирани, изграждайки някакви търговски взаимоотношения, въпреки че същите тези диктатори разрушават международното право, не е правилно. Светът разбра, че когато една империя не е разградена, тя продължава да генерира не само нестабилност, но и войни."

Лавров: САЩ и НАТО искат да победят Русия на бойното поле, за да унищожат страната ни

"Русия смята, че може да диктува вътрешната политика на България. Украйна показа наистина, че всичко това може да се преосмисли и го направи по изключително смел начин. При нахлуването на Русия в Украйна много политици, включително и българските, казаха, че до 2 - 3 дни Украйна ще падне. Украйна не само не падна, но и се справя доста добре. Срамното поведение на българските политически партии продължава повече от 300 дни. 300 дни ни трябваха да решим дали трябва, или не трябва да помогнем на Украйна", припомни той.

Зеленски обвини Русия в терор след обстрела на Херсон

"Другата тема, която искам да повдигна, е за свободата на словото. Илюстрацията, разбира се, е Мъск. Той реши да поднесе свободата на словото без ограничения, в резултат на което бе наказан и акциите на Тесла се сринаха. Наистина Блъгария се придвижи нагоре в индекса по свобода на медиите, обаче проблемите остават и ние сме много назад. Бих искал да отбележа, че това го видяхме практически - реакцията на властта по отношение на Христо Грозев. Друго, което показва двойните стандарти, са реакциите на политиците по отношение на атаката към Мария Черешева", смята Лилов.

Vox populi, vox dei! Потребителите на Twitter ще уволнят ли Мъск?

Адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация” заяви:

"Споделям мнението, че войната е тема номер едно за годината. Смятам, че кризите проявяват най-доброто у хората обаче. Световната общественост се анггажира с позиция - цялата световна общност застана срещу един играч. Това е един опит да се намери моралът. Българското общество извади най-доброто от себе си и показа огромна солидарност."

САЩ: Една батарея „Пейтриът“ няма да промени хода на войната

"Вътрешната политическа криза доведе до едно разделение, за което вече стана дума, но за момента и на политическата повърхност преобладава това, което ни доближава до цивилизацията, но някои играчи на полето се показаха като тотално маргинални", добави той.

"Последното, което на мен ми се струва важно, е това, че политическата криза се възприема като криза на системата. Виждам сред политиците огромно желание те да се върнат към нормалното функциониране на комисиите. Това рядко се различава от това, което се вижда на повърхността", сподели адвокатът. 

Радев: Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно

Пиар експертът Любомир Аламанов заяви:

"Аз ще обърна внимание на нещо критично според мен, което води началото си от доста години насам, но тепърва тази година изплува като понятие, а именно - комуникационната война, която се води между умовете и душите на всички нас. Сега, особено с войната в Украйна, тази комуникационна война се ожесточи и всички участници в тази война изплуваха на светло и показаха зъбите си. Това не е лошо, защото много маски паднаха. С огромно учудване видяхме хора, за които не предполагахме, че са на страната на руския имепариализъм. Те изведнъж се разкриха, явно бяха активирани. Другата тенденция е това, че ни трябват нови дефиниции що е то свобода на словото, право на друго мнение, що е то война, що е то различна гледна точка."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм